Hej då 2023 – Vi hyllar våra favoritbryggerier

by | jan 23, 2024 | 0 comments

Jamtlands Ananas IPA
Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

Så här en bit in på det nya året är det dags att säga hej då till 2023 ordentligt, det var ett tufft år på många vis runt om i världen och tror många av oss hoppas och redan börjat på ett fantastiskt 2024. Men för att kunna släppa 2023 ordentligt vill vi på Pilsner.nu tacka våra favoritbryggerier och har därför skrivit några rader om det vi tyckte stack ut under året. /Matilda

Ulrik – Oppigårds

Oppigårds har under 20 års tid levererat kvalitetsöl till oss ölnördar. Från bryggeriet i Ingvallsbenning utanför Hedemora i Dalarna har det kommit strålande produkter i långa banor. Några av mina absoluta favoriter är bland annat Saison Naturelle som mycket väl skulle kunna ha kommit från något av de klassiska saisonbryggerierna i Belgien. Vidare har vi Thurbo Triple IPA som är en bombastisk IPA med extra allt. 
Hedemora Porter, New Sweden IPA, Winter ale, Easter ale, Amarillo, ja listan kan göras lång. Golden ale icke att förglömma! 
Så välj produkter från Oppigårds och du skola icke bli besviken! 

Lina – Brekeriet

Brekeriet startades av bröderna Fredrik, Christian och André Ek, som 2012 bryggde sin första batch öl. För mig är brekeriet ett av de roligaste bryggerierna vi har i Sverige – där mycket av ölet jäser med hjälp av vildjäst och bakterier. Det är roliga smakkombinationer och många, framför allt de vildjästa ölen bjuder på en fantastisk komplexitet. Under året har de också släppt en fantastisk collab med cideriet Pomologik, en riktig “match made in heaven”. Som stort fan av både Brekeriet och Pomologik blev jag alldeles salig när jag fick höra talas om och sedan smaka Brekologik, en blend av ekfatslagrad, spontanjäst öl och vildjäst äppelmust som sedan tillsammans fått lagras på ekfat i tre månader – MUMS! 
Ett extra plus med Brekeriet är att de också tillverkar alkoholsvag öl med en otrolig kvalité.

Matilda – Omnipollo

Omnipollo är ett bryggeri som jag länge hållit kärt och öppnat upp ögonen för mig vad hantverksöl faktiskt kan vara. Omnipollo har under året vågat testa nya samarbeten som förvånat mig och gjort mig glad. Att se två helt olika bryggerier – Omnipollo och Oppigårds göra en öl ihop var bland de bästa samarbetet i år. Det klassiska möter det nutida och resultatet blev den brillianta Oppigårds x Omnipollo Thurbo Nebuchandnezzar Imperial IPA på 8,5%. Att dessutom Kyrkan i Sundbyberg, deras bryggeri och bryggeripub nu verkligen etablerat sig, satt sig på kartan och fått Stockholm att flytta sig ett steg närmare att bli en riktig ölstad är otroligt uppskattat. Omnipollo startade 2010 som ett spökbryggeri/fantombryggeri av bryggaren Henok Fentie och konstnären Karl Grandin men har sedan 2021 ett eget bryggeri i en gammal kyrka i Sundbyberg. De är kända för sina otroliga och nytänkande pastry stouts med deras smiley som kännetecknar hela omnipollo som varumärke, men även för deras fruktiga och syrliga öl i serien Bianca med den numera ikoniska och stilrena burken som pryds av en fjäder.

Jonas H –  Northern Light Brewery 

Jörgen som är en av de två personer som driver Northern Light Brewery i Luleå träffade jag första gången i Brussel på Belgian Beer Weekend för ett antal år sedan. Vi började snacka och insåg att han hade ett litet bryggeri och även skickat in en öl till Bryssel Beer Challenge samma år. När det visade sig att han fick en medalj där så hördes vi av igen och jag fick till slut prova några av produkterna och blev mäkta imponerad. Vi har träffats i Brussel någon mer gång och 2023 fick de ytterligare en medalj i Brussel Beer Challenge.
Jag skulle vilja se mer av dem i Sverige men de är så små att de inte kan producera mer dessvärre. Trist men sant.

Anders – Snausarve Gårdsbryggeri

Jag blir mer och mer övertygad om att boende på öar av överskådlig storlek gör något med människors sinnen. Det befrämjar kreativitet och egensinnigt tänkande, och det spelar ingen roll om det handlar om Öl-and eller Malt-a (jaja, det gäller ju att hitta exempel som harmonierar med uppdragsgivarens huvudtema), tendenserna finns där. Så när uppdraget är att skriva om sitt svenska favoritbryggeri under 2023 känns det helt naturligt för mig att vända blicken österut, mot Gotland.

Snausarve! Redan det diftongstinna namnet gör att jag kan få för mig att försöka härma Babben-dialekt. Kanske bäst att bekämpa den ingivelsen, om inte jag, och framförallt min omgivning, dessförinnan har fått inmundiga avsevärda mängder av den kraftfulla och mumsiga tioprocentiga imperial stouten In League with Satan från Snausarve Gårdsbryggeri. Och även om jag har många svenska favoritbryggerier måste jag utnämna Gårdsbryggeriet till årets överraskning för mina smaklökar.

Jag kände till Snausarve i teorin, men det var inte förrän i somras, på Adelsö Ölfestival, som jag hade tillfälle att också smaka deras öl.  Denna brist i min bildning har delvis sin grund i att väldigt få systembutiker, företrädesvis på östkusten och, förstås, på Gotland, säljer Gårdsbryggeriets öl rakt över disk. I skrivande stund finns i alla fall nio av Snausarves produkter representerade på Systembolagets hemsida, varav sju i det ordinarie sortimentet.

Det är en väldigt bred smakpalett som erbjuds, från wit och saison till schwarzbier och en spännande Christmas Quad som av smakbeskrivningen att döma är en riktig sötsak (jag har inte provat den själv – ännu!). Men den skrämmande goda mörka bockölen G.O.A.T. som klöv mitt ansikte i ett fånigt förnöjt leende på Adelsö finns varken på Systembolaget eller på Snausarves hemsida, jag kan bara hoppas att den inte har försvunnit permanent. Och även om jag inte har provat mig igenom alla gotländska godsaker för att kunna skriva under på bryggeriets slogan ”Bara Goda Grejer” har Snausarve Gårdsbryggeri definitivt jobbat ihop till utmärkelsen som mitt favoritbryggeri 2023

Mauro – O/O

Ett otroligt bryggeri som jag fullkomligt älskar. O/O har alltid hållit en hög nivå men senaste åren har det verkligen exploderat av öl som konkurrerar med dom bästa i sin stil. Att O/O är humle- och portergenier har vi vetat men det som gjort mig imponerad iår är deras lageröl. Några öl som jag blivit förälskad i är deras festbier. Även deras tidigare pivot pils och ekta pils är helt fantastiska. Utöver det så vill jag nämna deras Bruks Bitter och Lupi Pils. Dom visar att dom behärskar alla stilar och även sätter trender. När svensk öl är såhär bra så behöver man inte handla utanför Sverige. Deras senaste serie med barleys wines har varit något utöver det vanliga.


Jonas F – Stigbergets

Stigbergets bryggeri har under lång tid varit en av mina favoriter bland svenska bryggerier och har under 2023 fortsatt producera bra och intressant öl. Eftersom jag gillar alla möjliga varianter av IPA uppskattar jag bredden de har i sortimentet med variationer från West Coast IPA, Hazy IPA, NEIPA, dubbelIPA och mycket mycket mer.
Under året har jag också utforskat deras stout och porter, med en solklar favorit: Big Bourbon Barrel Aged Stout, som är fantastisk. 

Jag hoppas de fortsätter 2024 i samma stil och ser fram mot att fortsätta utforska sortimentet.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Matilda Andrén

Ölnörd, ölentusiast och hobby ölrecensent. Sitter i ölgäris styrelse och håller i ölprovningar. Älskar att hitta nya smaker och bli motbevisad om det är något jag inte gillar. Kontakta mig gärna på Instagram, Snickarjuice och tjöta mer öl med mig.

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu