Häxorna som gav oss guldet

by | mar 8, 2023 | 0 comments

Jämtlands-IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

Idag hyllar vi kvinnorna inom ölkulturen!

Ölbryggning har varit ett kvinnodominerat yrke från de att man hittar de första fynden på ölbryggning daterat 9000 år tillbaka och sågs som lika självklart som att baka. På 1300-talet var även ölbryggning ett av få sätt för kvinnor att tjäna egna pengar på. Ölbryggning var då förknippat med häxkonst, vilket inte är svårt att föreställa sig, så magiskt som öl är. Men likt att surdeg blev manligt på Södermalm under 2000-talet, kom mannen in som ölbryggare när ölen blev mer kommersiella och blev ett statusyrke där mer pengar blev involverade och män har sedan dess dominerat branschen. Betyder detta att männen brädade ut kvinnorna helt? Självklart inte.

Kvinnorna finns överallt

En förening som lyfter kvinnor inom branschen är föreningen Ölgäris, som startade som en sluten Facebookgrupp för ölintresserade kvinnor och ickebinära 2017. Föreningen arrangerar provningar, bryggerivisningar, resor och medlemsträffar men håller även på med påverkansarbete. Till exempel lanserade de ”Trygg ölkultur” i samband med 8 mars 2022, som var en reaktion på alla hundratals vittnesmål om sexism och maktmissbruk som vi alla fick höra om inom ölbranschen. Då skapades ett stödmaterial med önskemål och reflektioner från Ölgäris medlemmar till alla som jobbar med öl. I år uppmärksammas deras branschlista, en lång lista med kvinnor och ickebinära som jobbar eller på annat vis sysslar med den gyllene drycken.

MBCC 2020, foto: Thomas Ohlsson

Varför behöver vi prata om kvinnor?

Ja, varför behövs en förening som Ölgäris? Varför måste vi 2023 uppmärksamma kvinnor som jobbar eller helt enkelt bara älskar öl? Anna Knutson Savelid, som sitter i styrelsen i Ölgäris och i princip växt upp på en pub, förklarar det:

”I det vuxna livet kom jag tidigt i kontakt med belgisk suröl och blev förälskad, men livet pågick och mycket hände, dock bestod alltid ölintresset. När Nya Carnegiebryggeriet slog upp portarna till sin bistropub bodde jag i Stockholm och blev stammis omedelbart, där jag var på en hel del provningar och kom i kontakt med Ölgäris Facebookgrupp och sen vidare in i föreningen när den startade.
Så varför gick jag med och varför är det viktigt med separatistiska grupper? Som jag ser det har män historiskt ägt rummet. Den patriarkala strukturen är murad i sten. Den är inte lätt att förändra och den är inte bra för vare sig kvinnor, män eller ickebinära. I ölkulturen har den suttit i väggarna hos hembryggarnas manliga ryggdunkarföreningar där män brygger med män. När man möter riktigt branschfolk är det dock en helt annan sak – mycket mer öppet, även om du som kvinna ska kunna minst dubbelt så mycket som en man för att mötas med samma kredibilitet. Jag har otaliga gånger stått för biljetterna till ölmässorna jag varit på och kan en hel del mer än min man om öl. Men det har varit min man de tilltalar. Männen. Det skaver kan man säga.
Detta behövde i mina ögon förändras och för mig är en väg till förändring organisation. Om alla inkluderades på samma villkor hade detta varit en fullkomligt onödig förening. Vi är inte där. Än”

Stockholm Beer and whiskyfestival 2021

I glaset

Så vad borde man ha i glaset den 8 mars, på internationella kvinnodagen? Här kommer lite tips:

Idag hyllar vi kvinnorna inom ölkulturen!

Bearded Rabbit, Åttonde Mars och Åttonde Mars, is there stout on Mars. Vilket är en syrlig öl och en stout som hyllar just den 8 mars, kan det bli mer passande? Bryggeriet drivs av bland annat Therese Mortensen.

Rådanäs, Ölgäris Old School West Coast New School Values. Som är Ölgäris egna öl som bryggdes 2021 ihop med Rådanäs, med Karin Lund som är huvudbryggare på bryggeriet.

Fermenterarna, Taco Taco, en fantastiskt god öl från ett bryggeri som både ägs och bryggs av bland annat Anna Claesson. Det är även Anna som ritar det sjukt snygga etiketterna på burkarna. 

Omaka, Mamma en väldigt spännande ljus öl. Omaka drivs av Hedda Spendrup som är mer än bara ett bryggeri, de har även en riktigt härlig restaurang i Stockholm.

Fira tillsammans!

Vill du inte sitta själv och dricka öl idag? Ta då dig ut till något av Ölgäris event som finns i 8 olika städer. Du hittar alla eventen här.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Matilda Andrén

Ölnörd, ölentusiast och hobby ölrecensent. Sitter i ölgäris styrelse och håller i ölprovningar. Älskar att hitta nya smaker och bli motbevisad om det är något jag inte gillar. Kontakta mig gärna på Instagram, Snickarjuice och tjöta mer öl med mig.

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu