Vad är hard seltzer?

by | aug 12, 2021 | 0 comments

Jamtlands Ananas IPA
Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

Det är en fråga som jag får ibland. Nu ska jag försöka reda ut begreppen och hoppas kunna göra detta tydligare. Till skillnad från de flesta andra läskliknande blanddrycker (typ bacardi breezer) är hard seltzer ofta ofärgad och påminner om mineralvatten. Hard seltzer marknadsförs idag till en målgrupp som är hälsosam/kalorimedveten och som gärna dricker lite alkoholsvagare produkter.

Var kom detta ifrån?

Såklart så kom trenden från USA. Hard seltzer är en växande trend i USA, där det även finns andra benämningar på hard seltzer: vodka soda, spiked seltzer eller hard sparkling water. På 90-talet blev blandningen vit sprit och kolsyrat vatten populärt på barerna i USA. Runt 2010 dök färdigblandad hard seltzer för första gången upp på den amerikanska marknaden och några år senare var trenden som starkast. 2019 sägs försäljningen av hard seltzer i USA till och med varit större än den för hantverksöl. Flera bryggerier i USA har börjat brygga hard seltzers och vill konkurrera om marknaden samtidigt som vissa bryggerier är mer missnöjda över att detta kan konkurrera om lågalkoholmarknaden för öl.

Vad innehåller hard seltzer?

Innehållet i en Hard seltzer brukar vara: Kolsyrat vatten, alkohol, socker eller sötningsmedel och någon form av smaksättning, ofta frukt. Det påminner den mer om en drink med vodka och sodavatten. Alkoholhalten i hard seltzer är låg, ofta runt fem volymprocent. Alkoholbasen kan bestå av olika jästa, destillerade eller fermenterade drycker. Det kan alltså vara någon form av spritbas, vin eller alkohol baserad på malt som står för alkoholen. Jag har personligen testat både på sprit, malt och vin.

Megablend 2021

Omdöme

Jag har provat några olika sorter och jag kan inte riktigt ge omdöme för hela marknaden. Kvaliteten på produkterna har varierat då jag har provat både ruskigt bra hard seltzers men också ruskigt dåliga. Min misstanke är att det beror mycket på vilken alkoholbas som man gör det på och själva smaksättningen. När det smakar som vodka och sodavatten så går det bort, när det smakar som artificiell smaksättning så går det bort men när smaksättningen är bra samt att man slipper spritsmaken så kan det vara toppen. För mig ska hard seltzer vara lättsam med god smak och fungera som en törstsläckare. Det är ett alternativ istället för en drink snarare än ett komplement till öl enligt mig. Ett bra exempel på en hard seltzer enligt mig är Uppsala Brygghus/Swedish Stories – Hard Seltzer Passion Fruit Pineapple 

Framtiden

Jag tror att hard seltzer har en framtid i dryckesmarknaden. Idag ser vi trender kring hälsomedvetna produkter och jag tror att hard seltzer har en plats där. Idag så är jag inte målgruppen för drycken men jag kommer ändå att fortsätta testa mig fram. Däremot så tycker jag att det är viktigt att marknaden hittar en acceptabel lägstanivå. Jag hoppas slippa hard seltzer som saknar som en dålig blandad drink. Vad tänker ni kring hard seltzer?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Belgoholic och en pilsnerboi. Reser ofta runt i världen och dricker god öl! Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu