Gregorius – Den åttonde Trappisten

av | nov 6, 2012 | 2 Kommentarer

 

Många saker i vårt samhälle är uppknutet runt talet sju. De sju dödssynderna, sjunde vågen, sju veckodagar, de sju underverken i världen, sju färger i regnbågen………

De sju ölnjutningarna som fanns i sju olika Trappistkloster har nu utökats till att bli åtta. Det som blev det åttonde godkända klostret som har rätt att använda logotypen för godkänd Trappistöl blev inte Mont des Cats i Frankrike som man länge trodde, utan istället Stift Engelszell i Österrike. Mont des Cats gör öl och har rätt att kalla det för öl gjort av ett Trappistkloster, men eftersom det licensbryggs på Chimay tillsammans med munkar från Mont des Cats har det inte gjorts innanför murarna, som är ett av kraven för att få det godkänt. Det går även rykten om ett kloster i Holland som är på gång att börja brygga, så snart kanske det finns 10 Trappister här i Världen.

Gregorius Tripel på 9,7 procent är den första av två produkter från Stift Engeszell. Den andra kommer snart under namnet Benno och är en ljus ale på 7,2 procent.

Ölen är mörkt kopparröd med klara orangea inslag med ett långt fint mycket småbubbligt kaffelattefärgat skum. Doften domineras av mörkt socker, honung, lätta röktoner, stickig kryddighet, kaffe, mörk choklad och lite knäck. Doftar nästa julöl om den och den är som ni förstår mycket komplex i sina dofter. När man låter den virvla runt i munnen så kommer det en sursöt smak som sedan går över till en alkoholsöt stor knäckig maltighet med massor av kaffe och mörk choklad i slutet. Det ligger en syrlig chokladsmak kvar länge i munnen, dock utan den körsbärssmak som man ibland finner i den typen av slutsmak.

Även om jag fick lite aningar av julöl av den så är den ytterligare en klassisk Tripel i Trappistfamiljen som jag nog dock vill ska få ligga till sig ett tag i hyllorna så den blir lite mindre spretig i sin karaktär.

 

 

OM oss

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

2 Kommentarer

 1. Ulf Engström

  Treenigheten har jag hört talas om och den sjuarmade ljusstaken men sjuenigheten?

  Svara
 2. Jonas H

  Det är ett förvirrat tillstånd av Trappistintag Ulf !

  Tack !

  /

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Liknande Inlägg

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu