ölglas Sejdelshoppen

Glasprov från Sejdelshoppen.se

by | apr 5, 2017 | 0 comments

Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

När Sejdelshoppen frågade om jag var intresserad av att testa några av deras glas sa jag ja direkt.  Det kändes som en naturlig utveckling från att testa olika öl och jämföra dessa till att också se hur smaken kan förändras beroende på hur de serveras. Jag fick själv välja vilka av Sejdelshoppens glas som jag ville testa. Jag har alltid tyckt att bra glas är viktiga för att uppleva och njuta av öl, däremot har jag inte reflekterat lika mycket över hur olika sorters glas gör skillnad för olika ölsorter. Under min ölprovar- och öldrickartid har jag ändå från gång till annan upplevt skillnad i smak beroende på vilket glas som används, men jag har inte resonerat så mycket mer kring detta. Nu var det dock dags att testa ordentligt. Jag blev positivt överraskad av att se och känna hur mycket olika sorter glas påverkar olika öl vad gäller t.ex. doft, skum och smak.

Dessa var glasen jag valde:

Stoutglas 0,5 liter Spiegelau
Länk till Sejdelshoppen

Jag brukar dricka stouts i kupor då jag tycker de får bra med luft och blir rätt tempererade snabbt. Jag ville nu testa detta avlånga glas för att se hur det fungerar med stouts.

Witbier 0,5 liter Spiegelau 
Länk till Sejdelshoppen

Inför sommarsäsongen kändes det spännande att testa om och hur ett glas framtaget för witbier skulle kunna förhöja upplevelsen.

Craft Pils 0,3 liter Spiegelau 
Länk till Sejdelshoppen

Även denna valdes med sommaren i åtanke. Jag tänkte lite proaktivt då en trevlig pilsner i solen aldrig är fel.

Provsmakningsglas Teku 0,3 liter
Länk till Sejdelshoppen

Jag hade hört mycket om detta glas. Jag ville se om det stämmer att det är ett bra all around-glas så som ryktet sa.

Provningsdags

Vid provningen användes en vanlig ölkupa på 30 cl som referensglas.

Stout

Jag testar Yeti Imperial stout i denna. Jag häller försiktigt ölen och en lätt skumkrona byggs upp i glaset. När jag häller mindre försiktigt så skummar den genast mycket mer.

Doft: Det är lättare att fånga doften på grund av den lilla mynningen på glaset som gör att doften koncentreras mot mynningen. God effekt på doften med detta glas.

Smak: Jag upplevde en liten smakskillnad men jag tror att det snarare berodde på den förstärkta doften.
Känsla: Glaset är skönt att hålla i. Det kan hållas på flera sätt; där det är som bredast men också i foten. Det är ett lätt glas och det bidrar till den sköna känslan när jag håller i det.

Utlåtande: Ett trevligt fint glas som fungerar utmärkt med stouts. Kylan höll sig bättre i glaset än i kupan. Det kan både vara bra och dåligt. På vissa ölsorter vill man behålla kylan så länge som möjligt medan andra gärna får bli tempererade fort. Jag ser gärna att min stout kommer upp i rätt temperatur så snart som möjligt. En liten anmärkning som dock inte berör smak och doft var att jag tyckte att det var svårt att diska glaset då det är svårt att nå hela vägen ner. Tunnheten på glaset gjorde också att jag hela tiden var rädd att det skulle gå sönder. På det stora hela så är jag nöjd och jag ser fram emot att dricka stout så ofta som möjligt nu.

Stoutglas med Yeti

Witbier

Jag testar Popples Wit i detta glas. Trots att jag häller mycket försiktigt byggs en intensiv skumkrona upp ändå. Jag gillar skumkronan som witbiers normalt sett får och i glaset byggs det upp mycket fint och håller i sig ordentligt.

Doft: Glaset skapar en intensiv doft och med en liten öppning så intensifieras denna. Riktigt trevligt.

Smak: Någon egentlig smakskillnad kunde jag tyvärr inte utröna.

Känsla: Ska man hålla den längst sidan där den är som bredast eller vid foten? Oavsett vilket av dessa jag väljer så är glaset skönt att hålla i. Det är lite svårt att få ett bra grepp där den är som bredast och jag är rädd att tappa glaset. Jag landar dock i att detta känns mer naturligt än att hålla glaset i foten.

Utlåtande: Trevligt glas men jag tycker att det känns lite väl tunt. Jag gillar att oavsett om man häller 30 cl eller 50 cl så känns det naturligt i glaset och ser snyggt ut. Däremot så förstår jag inte exakt hur denna ska vara bra till just witbier. Kantänkas är det möjligheten att få till ett bra skum?

Witbierglas med Poppels Wit

Pilsner

Jag testar Fürstenberg pilsner i glaset. Det bildas ett fint skum som håller i sig länge och blir oerhört intensiv vilket fungerar fint med just denna öl. Man behöver hälla upp ölen långsamt då den lätt skummar över i glaset som katalyserar dryck och krona som en kanon.

Doft: Ölen doftar inte så fantastiskt mycket men i jämförelse med ett kupglaset som jag jämförde med så skapar pilsnerglaset en fin intensiv doft.

Smak: Jag kände ingen smakskillnad mellan glasen.

Känsla: Glaset är enkel att hålla i och det har en vacker kropp. Mynningen är nästan lite väl litet. Jag får inte riktigt ner näsan och det blir lite svårt för mig att dricka.

 

Utlåtande: Helt okej att dricka ur. Har man en snok modell mindre kan det helt klart rekommenderas, för mig är det dock aningen svårt att dricka ur. Glaset rekommenderas till dem med rätt nasala gener.

Pilsnerglas med Fürstenberg

Teku

Snacket går om detta glas. Det snackas tekuglas vartän jag går känns det som och jag såg fram emot att testa glaset. Som testöl väljer jag Stillwater Extra Dry. Den bygger upp ett fint skum och glaset är smidigt att hälla öl i.

Doft: En fin doft kommer från glaset, men i jämförelse med kupglaset så skiljer sig inte det så mycket. Eventuellt så är Tekuglaset lite bättre på att leverera dofter, men det är marginellt.

Smak: Jag känner ingen smakskillnad.

Känsla: Jag gillar hur glaset känns och hur det ser ut. Glaset är mer kompakt än glas med liknande form (tänk vinglas). I jämförelse med Spiegelauglasen så tycker jag att tyngden känns bättre och behagligare och tjockleken är trevlig. Jag tror om jag skulle tappa tekuglaset så håller det bättre än dom andra glasen.

 

Utlåtande: Ett vackert och bra ölprovarglas. Jag testar lite olika öl i detta glas och alla sorter fungerar bra. För mig är det viktigt att man kan dricka olika sorters öl i samma glas. Glaset har en skön känsla och det är vackert att titta på. Jag är mycket nöjd och nästan lite kär.

TEKU-glas med Stillwater Extra Dry

Slutord

Att testa glas var givande och roligt. Efter att ha testat dessa glas har jag fått en större förståelse för hur glaset kan påverka, förbättra eller försämra en öls smak och doft. Speciellt doften tycker jag har framträtt på ett helt nytt sätt för flera av de öl som jag testat. Jag ska nu lägga lite tid på att köpa mig ett bra och varierat glassortiment. Av de glas som testats här så är det främst TEKU-glasen med sin mångsidighet och sitt vackra yttre som jag är sugen på. Något stoutglas kan också hamna i glasskåpet, det kändes mer kompakt och stabilt än de andra glasen från Spiegelau och det behöver en stark kille som jag.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Belgoholic och en pilsnerboi. Reser ofta runt i världen och dricker god öl! Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu