Fatlagrad öl blir vanligare och vanligare. Merparten av den som dyker upp är lagrad på whiskyfat, och ofta fat från en tillverkare som gör rökig whisky. detta ger en viss rökighet hos slutprodukten som jag inte har något emot. Andra sorters fat är dock mer ovanligt. Det finns från Norrebro som har lagrat på vinfat, samt en del som börjat lagra på Cognacs fat, tex Stormaktsporter och Utopia.
Fuller’s Brewer’s Reserve No. 2 har lagrats 1 år på cognacsfat. Färgen när man häller upp den är mitt emellan rödbrun och rubinröd. En mycket vacker färg på ölen med ett kompakt ljust chokladbrunt skum på toppen. Dofterna är stora och trevliga innehållande toffe, kolaknäckighet samt inslag av druvdestillat. Smaken är stor och uppfyllande av mestadels alkohol men inte som i alkoholsötma utan som i cognac. Den är torr men ändå söt dock med en liten jolmig faktor som försvann när den blev lite varmare. När temperaturen steg något kom också mycket chokladtoner fram i den. Man hittar även lätta snälla tanniner i den och det är en rolig korsning smakmässigt mellan öl och vin. Detta skulle kunna vara en mycket bra ersättare till kaffe och cognac efter en måltid.
Den är mycket bra tycker jag. Balanserad och välgjord. Varför gör inte mer bryggerier cognacsfatlagrad öl ??
0 Comments