Förläng sommaren med Stockholm Beer Fest

by | sep 7, 2023 | 0 comments

Jamtlands Ananas IPA
Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

Säkert många med mig är sakteligen tillbaka till förvärvsarbetandet med en liten känsla av att semestern var ganska skön ändå med en öl eller två i tid och otid. Då kommer, för de som huserar i huvudstaden vid tidpunkten, Stockholm Beer Fest 25-26/8, som ett brev på posten.

Festivalen som anordnas av Barrels Burgers & Beers är beläget på Smålandstorget under delvis bar himmel. Senast jag var här var 2019. Ett kärt återseende med andra ord med bra tillgång på mat som ett plus i kanten. Annars sedvanlig festivalstruktur på själva försäljningen av öl. Startfältet har hög igenkänningsfaktor med följande bryggerier:

Apex Brewing Company
Brewski
Dugges Bryggeri
Fermenterarna
Goose Island
Mariatorgets Mikrobryggeri
Nya Carnegiebryggeriet
O/O
Omnipollo
Pilsner Urquell
Shapes & Objects
Sigtuna Brygghus
Stigbergets Bryggeri
Ten Hands
This Is How
Unibärsum

Jag älskar ölfestivaler och platser med ett medvetet urval, gärna lokalt. Dock har jag ett kontrollbehov som gör att jag kanske inte alltid är så spontan. Om möjlighet finns planerar jag vilka öl jag ska prova och går i regel efter tre ganska enkla punkter:

1 Öl jag inte druckit tidigare
2 Ölstil
3 Om ovanstående inte uppfylls, fri hopp och lek

Att använda mig av dessa punkter gör, i synnerhet utomlands, att jag hamnar på platser med bra öl men kan också hamna på platser av kulturellt värde som en del av helhetsupplevelsen. Det ska också tilläggas att jag med ovanstående modell hamnat riktigt fel både i Brooklyn och Paris. Så följ dem med varsamhet.

 

Tillbaka till själva festivalen. Påläst i vanlig ordning, med vetskapen om vad jag ska skulle ta mig an om det nu fanns kvar, hasade jag runt med halv-öppen mun och läppjade det som kom i min väg. Vi kan väl säga att utbudet var i majoritet av hazy karaktär med ett fåtal undantag. Det är i hög grad hur min egen konsumtion ser ut. Till mitt sällskap hade jag tre ölbröder tillika kollegor eller före detta sådana. Det är alltid trevligt med likasinnade i sitt sällskap. Har du inga med dig är chansen stor att du hittar några där. Vi pratar ju oftast samma språk så att säga. För att inte göra denna text mycket längre så har jag valt att lyfta fram följande tre öl:

Brewski – You 4.7%
Suröl med bärig arom och en av få suröl som gick att få tag på. Sötsyrlig i smaken där blåbären är mest framträdande. Fyllig kropp för att ligga lägre på ABV-skalan. En optimal suröl om du frågar mig.

Unibärsum x PKLK – Double Shift 11%
Ölen, en stout, gick också under namnet Romerska bågar. En smakkombination som jag vanligtvis undviker. I denna öl tycker jag både apelsinen och chokladen kommer till sin rätt. Beska och rostade toner mitt hint av den sötsyrliga apelsinen

Mariatorgets Mikrobryggeri – IPAv7 7%
När det kommer till kraftigt humlade öler brukar jag föredra dem från 8% och uppåt. Mycket tack vara smaken men främst kropp. Här har dock Mariatorget kramat fram mycket smak tillsammans med en len kropp. Humlad med Motueka, Nelson, Strata och Phantasm. Nelson och Phantasm är bra kompisar och klart det som smakar mest i ölen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Chris

Chris, 30+ från Stockholm. Jag har en master i utbildningsvetenskap vilket i folkmun kan översättas till legitimerad lärare. Mitt ölintresse har alltid funnits även fast stilar och ABV ändrats över tid. Som öldrickare föredrar jag dyr amerikansk humle och lever någon stans efter devisen att öl är som godast vid 7% och uppåt. Just nu är jag inne i en oregelbunden tid av föräldraledighet som givit mig mer tid att förkovra mig i öl och hitta nya kontaktytor. Har sedan några år tillbaka Instagram-sidan beerbychris där jag försöker sätta ord på mina upplevelser.

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu