Jag tycker man använder för lite öl i matlangning så här kommer ett recept på en fläsklägg kokt i Maredsous 6. Detta recept var ursprungligen i ett reportage om mig i UNT 2012.
Fläsklägg i ljus belgisk öl
- 1 rimmad fläsklägg på ca 1 kg
- ½ purjolök
- 1-2 teskedar hel torkad Sichuanpeppar
- 1–2 morötter
- 2– 3 flaskor Maredsous 6 Blonde
- Skala och dela morötterna på längden och sedan i ca 3 delar
- Skölj purjolöken noga och dela den på längden och därefter i ca 3 delar
- Fräs upp löken och morötterna med pepparn i ett par minuter i lite matlagningsfett.
- Lägg i läggen och häll på ölen.
- Låt koka i ca 3 timmar
Tre-mos
- Ca 400 g potatis
- Ca 400 g kålrot
- Ca 400 g sötpotatis
- 0,5-1 dl mjölk eller grädde
- 1-2 krm muskot
- salt och peppar
- Tärna och koka potatis och rotfrukter tills de är mjuka.
- ”Stampa” tärningarna med en potatistamp eller med en av visparna på en elvisp.
Konsistensen ska inte bli för slät, det ska finnas antydan till bitar kvar. - Tillsätt grädde/mjölk och muskot.
- Smaka av med salt och peppar.
0 Comments