Fläsklägg i ljus belgisk öl

av | feb 4, 2013 | Mat & Dryck | 0 Kommentarer

Fläsklägg i ljus belgisk öl

av | feb 4, 2013 | Mat & Dryck

Lägg_1

Jag tycker man använder för lite öl i matlangning så här kommer ett recept på en fläsklägg kokt i Maredsous 6. Detta recept var ursprungligen i ett reportage om mig i UNT 2012.

 

Fläsklägg i ljus belgisk öl

  • 1 rimmad fläsklägg på ca 1 kg
  • ½ purjolök
  • 1-2 teskedar hel torkad Sichuanpeppar
  • 1–2 morötter
  • 2– 3 flaskor Maredsous 6 Blonde

 

  1. Skala och dela morötterna på längden och sedan i ca 3 delar
  2. Skölj purjolöken noga och dela den på längden och därefter i ca 3 delar
  3. Fräs upp löken och morötterna med pepparn i ett par minuter i lite matlagningsfett.
  4. Lägg i läggen och häll på ölen.
  5. Låt koka i ca 3 timmar

 

Lägg_2

 

 

 

 

 

 

 

Tre-mos

  • Ca 400 g potatis
  • Ca 400 g kålrot
  • Ca 400 g sötpotatis
  • 0,5-1 dl mjölk eller grädde
  • 1-2 krm muskot
  • salt och peppar

 

  1. Tärna och koka potatis och rotfrukter tills de är mjuka.
  2.  “Stampa” tärningarna med en potatistamp eller med en av visparna på en elvisp.
    Konsistensen ska inte bli för slät, det ska finnas antydan till bitar kvar.
  3. Tillsätt grädde/mjölk och muskot.
  4. Smaka av med salt och peppar.

 

Lägg_3

Liknande inlägg

Pilsner.nu