Festival minipivovarů na Pražském hradě

av | jun 24, 2015 | Resor & Mässor, Smått och Gott, Tjeckien | 0 Kommentarer

Festival minipivovarů na Pražském hradě

av | jun 24, 2015 | Resor & Mässor, Smått och Gott, Tjeckien

 

Festival minipivovarů na Pražském hradě hålls på en underbar plats precis nedanför slottet i Prag, och hölls i år för fjärde gången den 12 och 13 Juni. Jag hade bestämt mig att åka på denna redan förra året eftersom jag blev så besviken på den stora ölfestivalen i Prag, som i mina ögon enbart var ett stor umpa-umpa party, där man inte framhöll möjligheterna att få provsmaka utan de ville bara vräka ut volymer. Jag hade förstått att denna festival skulle vara annorlundea mot den eftersom: “Syftet med festivalen är att besökarna kan bekanta sig med olika typer av öl från hela landet på ett ställe. Idag måste varje mikrobryggeri kämpa för sin plats på marknaden, vilket innebär att smakrikedom, kvalitet och perfekt service är viktiga parametrar. Vi vill ge besökarna en upplevelse av ett brett utbud av stilar och smaker på Tjeckisk öl.“, säger Jan Suran, ordförande för Českomoravského förening för mikrobryggerier.

[cycloneslider id=”pmbf15″]

Det var totalt 139 olika öl där uppdelat på 25 olika stilar, enligt vad de sa, och detta var då uppdelat på 71 olika bryggerier. Av dess var faktiskt tre inbjudna gäster från Slovakien. Man fick vid entrén ett provningsglas som var krönmärkt med 0,2 l och sedan var det bara att börja provsmaka. Allt i ölväg ingick nämligen i entrékostnaden på 375 Czkr. Jag höll mig genomgående till ca 1 dl prover eftersom det skulle bli en hel del och det var 27 grader varm, strålande sol och ingenstans att riktigt söka skugga eller sitta ner.

Som vanligt på festivaler som dessa är det stora variationer i kvalitet på det man provar och jag vill inte direkt framhålla någon före någon annan, men det fanns trevliga överraskningar där och det var i ölstilar som inte är förknippade med Tjeckisk öl. Det ser mycket ljust ut för ölutvecklingen i Tjeckien att jämföra med för 4-5 år sedan då jag fick smaka mikrobryggd öl där som bara var konstig. Minns bland annat en lager som de stoppade två färska krossade körsbär i och kallade för körsbärsöl…. hu !

Sprang på lite bekantar som vanligt när man är på festivaler. Dels Jörgen från Galatea och även Josef Krýsl som stod i montern för sitt utvecklingsbryggeri Joe’s Garage Brewery. Josef jobbar numera på Purkmistr och han har varit mycket i Sverige och bland annat hjälpt till på Skellefteå Bryggeri. Sedan sprang jag ihop med ett glatt och trevligt gäng från Göteborg också. De hade lagt beslag på de enda sittplatserna som fanns i skuggan på festivalen under ett tälthörn, men så var de vana festivalbesökare också. Hade även ett långt givande samtal med en av killarna som startat ett av de Slovakiska bryggerierna Trenčiansky pivovar Lanius. Mestadels om för och nackdelar att vara egenföretagare i de olika länderna, att man jobbade för mycket och att om man en gång börjat jobba i ölvärlden, är det svårt att ta sig därifrån.

Man kan summera det med att det här var en festival som jag vill åka till igen. Bra roliga produkter under trevliga omständigheter gör att jag gillade det. Totalt var det 2700 besökare på mässans två dagar och det var besöksrekord, och man kan säga att Tjeckiska var nog det språk som man hörde talas minst i området.

Har ni möjlighet att åka, rekommenderar jag varmt denna festival !

Pilsner.nu