Hyllie

Färsk humle när Hyllie får bestämma

by | nov 1, 2023 | 0 comments

Hyllie bryggeris taproom Stormgatan i Malmö fick verkligen leva upp till sitt namn när jag och Matilda promenerade dit under sluttampen av stormen Babet i mitten av oktober. När vi kliver in genom garagedörrarna till en industrilokal möts vi av en härlig lounge med soffor och stolar på ena sidan, en bar i mitten med 13 öl på fat att välja mellan och långbord med  träbänkar på den andra. En av väggarna är täckt av ett enormt konstverk som sätter färg på hela lokalen. Strax bakom baren ser man också rakt in i hjärtat – bryggeriet. Det är härligt och lite ovanligt att få komma så nära, att få sitta och avnjuta en öl precis bredvid tankarna där ölen är bryggd blir speciellt. Den industriella känslan blandat med konsten skapar en plats att mötas, ha det riktigt gött och bara vara på. Självklart med en god öl i handen och trots att vi här fokuserar primärt på öl måste jag också uppmana er alla att även äta en bit mat där, då det var otroligt gott!

Hyllie + Nynäshamn = lager

Den här dagen har Hyllie bjudit in Nynäshamns Ångbryggeri för att brygga tillsammans, en Vienna lager som släpps på Systembolaget (TSLS) i januari 2024. Har du riktig tur kan du också lyckas hugga den som självrunnen på utvalda ställen, något jag absolut ska försöka göra! Vi dyker in precis i tid för att bryggningen ska vara på väg att avslutas, så i väntan på att få byta några ord med Hyllies huvudbryggare Johan Lagercrantz slår vi oss ner med varsin Pivo Josefina, en tjeckisk mörk lager, bryggd i samarbete med Pivo Malmö och Únětický pivovar som var fantastiskt god.

Det är fullt ös på Hyllie den här dagen. Dels har de besöket från Nynäshamns Ångbryggeri, men kvällen till ära går även Great Swedish Beer Awards av stapeln, bara ett stenkast från bryggeriet, så det är mycket folk som sticker huvudet in och ut ur rummet där vi sitter och pratar med Johan. Vi får möjligheten att ställa lite frågor om dagens bryggning, men också fråga ifall det finns något mer spännande planerat för den närmsta framtiden.

Men färsk humle är ändå speciellt

En otroligt härlig grej som kommer att dyka upp på hyllorna på Systembolaget inom en väldigt snar framtid är resultatet av den årliga resan som Hyllie Bryggeri gör för att kunna brygga öl på färsk humle. De är ett litet gäng från bryggeriet som tar sig ner till Hallertau i södra Tyskland, skördar färsk humle och beger sig sen snabbt tillbaka till Sverige igen. Humle är, som de allra flesta känner till, oerhört känsligt och måste tas om hand så snabbt som möjligt efter skörd, inom 24 timmar, för att inte riskera att tappa i kvalitet. Under humleresan 2023 var det sorten Huell Melon som skördades. Huell Melon är en relativt ny sort, besläktad med den vanligare humlesorten Cascade och beskrivs som intensivt fruktig i både smak och arom. 

I år var det sju bryggerier, förutom Hyllie, som fick ta del av skörden och stod redo för att rulla hem till sina respektive bryggerier för att slänga humlen direkt i koket: Amager Bryghus (Kastrup, Danmark), Benchwarmers Brewing Co (Helsingborg), Beerbliotek (Göteborg), Brygghus 19 (Karlshamn), Malmö Brewing Co (Malmö), Warpigs (Köpenhamn, Danmark) och Åben (Köpenhamn/Kolding, Danmark). På Systembolaget kommer du att kunna hitta två öl bryggda på årets skörd, en från Hyllie bryggeri och en från Benchwarmers

Hyllie har valt att brygga en pilsner som enligt Systembolagets hemsida ska vara maltig, med inslag av färska örter och ananas. Benchwarmers har bryggt en India Pale Lager (IPL) som beskrivs som humlearomatisk med en tydlig beska. Båda ölen släpps på Systembolaget den sjätte november och du hittar dem båda genom att söka på ”Fresh Hop 2023”. 

Om du har vägarna förbi eller bor i Malmö kan jag starkt rekommendera att du besöker Stormgatan och vill du få chansen att smaka alla fresh hop-öl för i år ska du gå dit den fjärde november, då är det nämligen dags för alla medverkande bryggerier att köra Fresh Hop-premiär!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Lina Eriksson

Ölentusiast och halvny hembryggare. På ständig jakt efter det perfekta ölet och älskar att guida nyölisar och ölvägrare in i vår underbara värld. På instagram blandar jag öl med alla andra hobbies, men kom in och säg hej på llinaee!

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu