Ett Knippe Midtfyns Bryghus

by | okt 9, 2011 | 0 comments

Jamtlands Ananas IPA
Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

Fick för ett tag sedan en liten påse med 4 olika flaskor med produkter från Midtfyns Bryghus. Tänkte att jag slår ihop alla till ett inlägg så blir det mindre splittrat.

 

ChiliTripel : Den första som drogs ur påsen var en flaska med ChiliTripel. Den valdes till Årets Danska Ölnyhet 2009 av den Danska ölmarknaden. Har druckit den tidigare på Stockholm Beer 2010, och tyckte då att den var lite blek och trist. Såg därför fram mot att testa den under mina vanliga förutsättningar, dvs i den typ av glas och miljö där jag testar det mesta i ölväg  hemma.

Ölen är en tripel på 9.2 procent som är bärnstensfärgad med drag år det oranga med ett kort off-white skum. Doften är spritsöt med inslag av malt, knäck och chilisötma. Smaken är alkoholsöt med inslag av knäck, aprikoser och chilisötma. Efter ett tag kommer en otrevlig chilihetta som lägger sig i halsen. Nä, obalanserad och omotiverad chilianvändning skulle jag säga. Har smakat mycket bättre chiliöl tidigare.

 

 

Stout :  Denna stout på 7.2 procent är så nära svart man kan komma med ett ljusbrunt kompakt långt skum. Doften är lätt med drag av brända toner, choklad och pannståndet kaffe.  Hittar även lätta drag av rök i doften. Smaken är dominerad av en bränd maltsmak som blandas upp med knäcksöta drag med klara lakritstoner i. Finns i slutet även en alkoholsötma med lite kaffetoner i. Kul och bra tycker jag. Måste vara grym tillsammans med choklad !

 

 

Imperial Stout : Imperial Stout på 9.5 procent som valdes till årets ölnyhet i Danmark 2007. Kolsvart i färgen med ett ljusbrunt kompakt skum. Doften är dominerad av choklad, torkade frukter, lite alkoholsötma och bränt socker. Smaken är mycket trevlig men sötare än vad jag trodde med inslag av kaffe, vanilj och bitter choklad.  Finns även klara drag av torkad frukt mestadels plommon och alkoholsötma. En mycket lättrucken och trevlig produkt.

 

 

X-Porter : Den här har oxå druckits tidigare bland annat på O’Connors i Uppsala. Har tyckt den att varit mycket bra tidigare men aldrig ’provat’ den på mitt vanliga sätt. Den är ett samarbete mellan Midtfyns Bryghus och Brouwerij de Molen. Ni vet det där bryggeriet som ’alla’ snart gjort en öl tillsammans med 😉

Denna öl är på 8,0 procent och kolsvart i färgen med ett Marabou mjölkchokladfärgat skum som ligger som ett massivt lock på toppen utan att förändra sig ett dugg. Imponerande. Doften är mycket trevlig med massor av choklad, espressokaffe, svag sirapssötma, lätta drag av knäck och en lätt liten rökighet. Smaken är underbart trevlig med massor av maltighet, choklad, toffe, lätta drag av mogna fikon, en lätt alkoholighet och en snygg utklingande elegant slutbeska med mycket mörk bitterchoklad i.

Ja jävlar, på ren svenska. Den är bättre än vad jag minns den när jag slödruckit den. Släpps på systembolaget 1 November dock bara 3000 flaskor, vad det sägs. Ställ er i kö i mitten på oktober, det ska nog jag göra.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu