Mariestad har tagit nästa steg på sin smakresa och släpper den 4 december Mariestad Emmer Porter på Systemets specialsortiment. Det är en mörk baltisk porter, torr och syrlig som får karaktär av enrisrökt svartmalt och Emmervete från Gotland. Det känns att den är signerad bryggarmästare Richard Bengtsson och den står sig väl som arvtagare till de tidigare släppen.
Mariestad skickar varje år iväg sin bryggmästare på en inspirationsresa som tidigare tagit honom norrut längs stambanan, till havs med ostindiefararen och till sjöss med ångbåt. I år blev det en luftfärd med DC3an Daisy till Gotland och vidare till Berlin. Utifrån ölen komponerar sedan Thomas Sjögren, årets kock 2015 och Johan Backeus, årets kock 2017 maträtter som passar fint till Mariestads olika specialöl.
Emmerportern har fina rökiga toner och doftar en smula rökt skinka. Första klunken smakar tydligt av nymald svartpeppar och rostad malt. En riktigt god och mörk öl som är väl värd sina 219 kr. Vi drack den till en efterrätt signerad Thomas Sjögren som hade satt samman en hasselnötskaka toppad med kaffeglass som gick fint ihop med ölen. Enligt Mariestad själva kan man gärna dricka den till en grillad ryggbiff med rotselleri, svamp, hasselnötter och rostad viltsky, eller till en god lagrad ost.
Lansering: 4 dec kl 10:00 på Systembolagets specialsortiment
Artikelnummer: 82832-01
Pris: 219 kr
Antal flaskor: 2 500 st
Länk till glassen: https://www.alltomwhisky.se/2017/11/recept-hasselnotskaka-till-mariestads-emmer-porter/
Det är fel namn i rubriken Emmet skall vara Emmer!
Hej Mikael. Det ändrades sgs på en gång när det kom ut så det är nog någon cache som ligger och spökar
Tack i alla fall för att du såg det och påpekade det, och tack för att du läser våg blogg
/Jonas H