Dymmelveckan och påskölen

by | mar 24, 2013 | 3 comments

pask

 

Ja vi går då idag in i Dymmelveckan, eller stilla veckan som den också kallas. Till var och en av dymmelveckans dagar hade man i det gamla bondesamhället knutit särskilda sedvänjor. Allmänt för denna stilla vecka gällde att man skulle utföra och sätta igång med så få aktiviteter som möjligt. Bak, bryggning eller byggning under dymmeln ansågs man få sota för. Dock anser jag och många andra att det är helt på sin plats att dricka påsköl denna vecka. Vad ska man då dricka, och vad passar de olika dagarna ?

 

Palmsöndagen

I Småland ansågs det en gång i tiden lämpligt att den här dagen ”suga björksaft”, som innebar att man tappade sav av björkarna och drack. Det ansågs ge en god hälsa och rikligt med krafter för det kommande året. Ja det är ju inte en påsköl, men hur ska man kunna motivera något annat är en öl från Palm Brouweerij  nämligen en Rodenbach.

Svartamåndag

På måndagen, även kallad ”blåmåndag” , i dymmelveckan skulle man exempelvis på flera håll i Skåne äta nio sorters kål. Det skulle ge tillräckligt med krafter för att orka med det förestående hårda vårarbetet på gården. Vi skippar kålen och tar helst en Mohawk Black Coffe India Pale Ale Easter Edition

Vita tisdag

Sist upp ur sängen den här dagen kallades för ”fetgrisen”. Vi tar inte hänsyn till det utan tar en Sigtuna Påskweizen

Dymmelonsdag

Dymmelonsdagen var enligt gammal sed den dag då påskfriden inträdde. Vi försöker hitta friden denna påsk med hjälp av en Electric Nurse Easter Ale

Skärtorsdag

I svensk folklore har skärtorsdagen varit framför allt tidpunkten för häxornas blåkullafärder. Vi far till Blåkulla med hjälp av Mohawk Easter Rocket Red IPA

Långfredag

Långfredagen firas till minnet av Kristi död på korset.  I gudstjänsten läser man om Jesu lidande, ibland i dramatiserad form, något som under 1500-talet byggdes ut till musikaliskt genomarbetade passioner. Vi lider också denna dag med en Mariestads Påskbrygd

Påskafton

En tradition denna dag var påskskjutningen, även den med funktionen att driva bort påskkäringarna. Det är en sed som enligt Ebbe Schön (i ”Folktro från förr”) kan härröra från en tid då man ännu inte kände till krutet. Från Örs socken i Dalsland omtalas enligt samma källa: ”Påskafton, samtidigt med eldning och skjutning, blåstes i lurar och horn nästan hela natten tills solen gick upp för att hålla trollen borta. Efter soluppgången hade dessa ingen makt, troddes det.”  Vi skjuter i oss en S:t Eriks Easter DIPA denna dag.

Påskdagen

I Skåne kallades det för ”påskastua” och en kvinna från Fru Alstad i Skåne berättar (Nils-Arvid Bringéus, ”Årets festseder”): ”Påskastuan började på påskdagskvällen samt fortsattes annandags påskekvällen med dans och musik av fiol och klarinett, vilka senare på kvällen ersattes med dragspel.” De här båda kvällarna var det flickornas skyldighet att svara för gillet. ”Om det så dansats ett par timmar, så skulle en eller två flickor duka fram gudsgåvorna och så åts och bedömdes deras förning till allt beröm.” Vi tar självklart en S:t Eriks & Mathias Dahlgren Påsköl för att dricka till de gudsgåvor som dukats fram denna dag.

 

 

Källa för allt utom ölvalen : www.ne.se

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

3 Comments

  1. Jonas

    Hej och tack för en trevlig ölsida. Tänkte bara rätta till några saker. I artikeln om stilla veckan står det att måndagen kallas för svarta måndag och tisdagen kallar du för vit tisdag. Dessa två dagar ingår inte i stilla veckan ( tyvärr ) utan dom inleder hela fastetiden i den kristna kyrka, dagarna som följer är, Fastlags söndagen. Blå måndag eller svart måndag. Vit tisdag eller numera fettisdagen och sedan följer askonsdagen och här med börjar också fasta. Så bort med svart måndag och vit tisdag från stilla veckan. Jonas kyrkomusiker Eriksson.

    Reply
  2. Jonas

    Ja din sida är toppen, mycket läsvärda saker. I den kristna kyrkan kommer först förfastan som består av Septuagesima ( 70 ) och Sexagesima ( 60 ) dagar före påsk. Sedan kommer 4 dagar av fest och karneval dessa dagar är Fastlagsöndagen. Blå måndag / Svart måndag eller korv, bull och fläsk måndag. Vit tisdag eller fettisdag. Askonsdag och sedan börjar fastan. Karneval kommer från Carnevale och är medeltidslatin och betyder farväl till köttet. Dessa 4 dagar inträffade i år 10-13 feb. Under följande veckor är det fastan och man avstår från kött och äter fisk på fredagar. Palmsöndag (som du skriver) inleder sedan stilla veckan, lugna veckan eller tysta veckan, där måndag och tisdag saknar namn. Dymmelonsdagen har fått sitt namn av att man lindade in kyrkklockans kläppar i dymmel eller bytte ut dom mot träkläppar. Sedan följer dom heliga påskdagarna ( enligt katolsk tradition )

    Mvh Jonas..

    Reply

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
Pilsner.nu