Dryckesboden – importören med hjärtat i Bayern

by | sep 29, 2021 | 0 comments

Jämtlands-IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

Inför vår tyska vecka har jag haft kontakt med Henrik och Kristian från Dryckesboden, ett småskaligt importbolag som har tre spännande varumärken av hög kvalitet. De driver ett litet importbolag på fritiden där de har specialiserat sig på tysk öl, och inte bara tysk öl generellt, utan öl från Bayern.

Till Dryckesboden webbsida

Dryckesbodens resa

Dryckesboden började sin resa i Sverige i januari 2015 efter att Kristians far Tommy, som jobbat mycket nere i Tyskland, hade etablerat kontakt med ett bryggeri med bra renommé, Schlappeseppel. Henrik och Kristian är två ingenjörer som jobbar och bor i Trollhättan. Båda har ett genuint intresse av god mat och dryck. Affärsidén grundar sig i att kunna erbjuda kvalitetsöl som man kan stå för och att vara den lilla oberoende uppstickaren med en personlig touch på en marknad med många öljättar. Från början erbjöd Dryckesboden öl endast från Schlappeseppels sortiment, men sedan dess har flera varumärken tillkommit och man hoppas att utbudet ska växa ytterligare. I nuläget finns tre bryggerier i sortimentet.

– När corona slog till så var såklart vi oroliga hur det skulle gå. Men att vi blev tvungen att fokusera på systembolagsförsäljningen och att den gick upp generellt, har varit bra för oss. Sen har Systembolagets konceptbutik “Ölstudion” i Nordstan, velat ha in öltyper från ursprungsregion hjälpt oss. Nu har vi flera öl på hyllan där, säger Henrik Amnell på Dryckesboden.

Sortimentet

All Dryckesbodens öl från de tre bryggerier som de just nu förmedlar, finns att få tag i från beställningssortiment på Systembolaget. Den senaste tiden har deras Schlappeseppel Kellerbier hamnat i det fasta sortimentet. Till vissa butiker behöver den fortfarande beställas. För alla som bor i Göteborg så finns just nu också en del öl från Schlappeseppel och Leikeim på Systembolaget Ölstudion om man vill handla dessa.

Schlappeseppel – bryggeriet med svensk historia

Schlappeseppel har en, med svenska ögon sett, rätt iögonfallande historia. Det börjar under det 30-åriga kriget då Gustav II Adolf tågar genom Europa. I november 1631 når han staden Aschaffenburg, mitt i det katolska Bayern.

Stadens soldater och ledande män har vid det här laget redan flytt och de kvarvarande stadsbornas enda chans är att be abboten för stadens kloster att försöka blidka den svenska hären. På darrande ben beger sig abboten ut till de väntande svenskarna. Han överlämnar stadens nycklar och lyckas övertala kungen att skona staden. Hären slår då läger för återhämtning och proviantering. Enligt legenden ska dock alla öltunnor i staden snabbt sinat under belägringen och då ger man den svenske halte (schlappe) soldaten Joseph (Seppel) order om att brygga öl för att förse konungen och mannarna med dryck. Joseph klarar av uppgiften med bravur och han ska när svenskarna drar vidare, ha blivit kvar i staden och fortsatt att brygga sin öl.

Bryggeriet har en bra blandning av olika tyska stilar: helles, pils, kellerbier, weissbier m.m. varav Dryckesboden importerar sex väl utvalda sorter.

Leikeim

“Frankiska, oberoende och framför allt familjedrivna”, så beskriver Leikeim sitt ölbryggeri. Leikeim har bryggt öl sedan 1887 och man förlitar sig på beprövade tekniker såväl som innovativa moderniseringar. Viktigast är dock varje anställds och framför allt bryggmästarens stora erfarenhet av bryggprocessen. De vet hur en öl från Franken ska smaka.

En öl som Leikeim brygger är steinbier. En öl som görs med en av de äldsta bryggprocesserna i världen. Man eldar med ved utanför bryggeriet så att en järnkorg med sten blir glödhet. Denna sänks ner i vörten och karamelliserar maltsockret, vilket ger ölen en bärnstensfärg och söta toner. Ölen är naturligt grumlig och gyllene, lite rökig och med karamelltoner i smak och en mild eftersmak. Ölen ska passa bra till vilt, kvalitetskorv, kryddiga ostar eller annan lite mer smakrik mat.

Hanscraft & Co

I Tyskland kryllar det av klassiska bryggerier som har många hundra år på nacken och där man i enlighet med de tyska renhetslagarna enbart brygger traditionella tyska öl. Under senare år har det börjat dyka upp fler moderna bryggerier som vill experimentera bredare och som brygger andra stilar, till exempel IPA, Kellerpils och imperial stout. Hanscraft & Co från Aschaffenburg, 4 mil sydost från Frankfurt, är just ett sådant bryggeri som startade 2012. Man producerar öl av hög kvalitet och med en mycket jämn nivå. Här importerar Dryckesboden ett mixpack med Helles, IPA, Vete-IPA och Kellerpils.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Belgoholic och en pilsnerboi. Reser ofta runt i världen och dricker god öl! Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu