Deltagande Bryggerier i Tjeckisk ölfestival 4-7 Oktober 2021 i Stockholm

av | okt 4, 2021 | 0 Kommentarer

abbaye-annons-2022
Idag börjar den Tjeckiska ölfestivalen så att man kan träffa några bryggerier som inte finns i Sverige normalt  i Stockholm den 4–7 oktober 2021. Här är lite sammanfattat om de olika bryggerierna som deltar.

Festivalen är 4 – 5 oktober, restaurang Bar Central och 6 – 7 oktober, restaurang Soldaten Švejk

 

Bryggeriet Albrecht

Staden Frýdlant i norra Böhmen hade ett bryggeri grundat 1381 som lades ned 1949. År 2010 köptes byggaderna av politikern och entreprenören Marek Vávras företag Terra Felix och det första egna ölet kom 2014. Bryggeriets namn syftar på Albrecht von Wallenstein, som i samband med trettioåriga kriget byggde upp en mäktig adelsdomän med Frýdlant som centrum. Produktionen började i blygsam skala men har successivt ökats. I märkesportföljen finns både klassiska tjeckiska lageröl och moderna öltyper.

Produkter på Fat

Albrecht světlý ležák 11 är en typisk tjeckisk ljus lager med vörtstyrka P11 och alkoholhalt 4,5 %. Färgen är 10 EBC och bryggeriet använder endast tjeckisk pilsnermalt. Humlesorter är Northern Brewer och den berömda Saaz medeltidig röd (Žatecký poloraný červeňák, ŽPČ).

Albrecht Kateřina är en klassisk tjeckisk mörk lager med vörtstyrka P12 och en alkoholhalt på 4,8 %. Färgen är 75 EBC och beskan 33 BU. Bryggeriet använder pilsnermalt, münchnermalt, karamellmalt, svartmalt och chokladmalt samt humlesorterna Sládek och Saaz
medeltidig röd. Ölet beskrivs som fylligt men snarare torrt än sött.

Produkter på flaska

Albrecht Melchior är en APA (american pale ale) med vörtstyrka P13 och en alkoholhalt på 5,3 %. Färgen är 9 EBC och beskan 55 BU. Malten består av pilsnermalt, pale ale-malt och CaraPils. Ölet humlas med Cascade, Equinox, Simcoe och East Kent Goldings, vilket
ger en uttalat blommig och fruktig humlearom.

Albrecht IPA har vörtstyrka P15 och en alkoholhalt på 6,2 %. Färgen är 21 EBC
och beskan 56 BU. Vid sidan av pale ale-malt används CaraPils och Carared. Av humlesorter används Citra i bittergivan, Cascade i smakgivan och båda sorterna i aromgivan.

Bryggeriet Budvar

AB ALES BREWERY BREWHOUSE KETTLE LR 2

År 1895 grundade det tjeckiskspråkiga borgerskapet i České Budějovice (Budweis) ett aktiebryggeri. Hundra år tidigare hade det tyskspråkiga borgerskapet startat Budweiser Bürgerbräu (nuvarande Samson), så staden var redan berömd för sitt öl. Under 1900-talet blev varumärket Budvar ett av landets mest betydande öl. Det står för en kontrast till Pilsner Urquell, Tjeckiens mest kända öl – Budvar är mildare och har en mer diskret, avvägd sensorisk profil. Idag är bryggeriet statligt och hör till Tjeckiens största. En verksamhet som utvecklats på
senare år är samarbete med nystartade, kvalitetsmedvetna craft breweries.

Produkter på Fat

Budweiser Budvar Original är bryggeriets flaggskepp och har en stamvörtstyrka på P12. Alkoholhalt är 5 %. Färgen 10 EBC och
beskan 22 BU. Ölet bryggs på traditionellt vis med tjeckisk pilsnermalt och humlas med hela koppor av den berömda Saaz medeltidig röd.

Bohemian Idols är ett samarbete med det unga, pigga bryggeriet Clock i byn Potštejn i östra Böhmen. Jakub Sychra från Clock har skapat ölet tillsammans med Aleš Dvořák från Budvar. Syftet var att göra en klassisk tjeckisk lager med modern twist. Basen är malt från regionen Haná i centrala Mähren och klassisk dubbeldekoktion används vid mäskningen. Vid bryggningen används humlesorterna Saaz Late och den mer modernt aromatiska Kazbek som ger citrustoner. Ölet kallagras i sex veckor och har 5,2 % alkohol.

Produkter på Burk
Budvar tmavý ležák är ett mörkt lageröl med en stamvörtstyrka på P12 och en alkoholhalt på 4,7 %. Färgen är 95 EBC och beskan 24 BU. Ölet bryggs på tjeckisk pilsnermalt, münchnermalt, karamellmalt och färgmalt och humlas med hela koppor av Saaz medeltidig röd.

Klosterbryggeriet Břevnov

Strax väster om det medeltida Prag grundades år 993 Böhmens första munkkloster Břevnov. Munkarna var benediktiner från Bayern och de började strax tillverka öl på platsen. Efter ett antal om- och nybyggnader lades det ursprungliga bryggeriet ned 1889. Det nuvarande bryggeriet startades 2011. Ett femtontal märken av olika traditionella och moderna öltyper tillverkas. En grundläggande princip är
att dekoktionsmäskning och öppna jäskar används. 

Produkter på Fat

Břevnovský Benedict světlý ležák är en klassisk tjeckisk pilsner med vörtstyrka P12,3 och en alkoholhalt på 5 %. Färgen är 13 EBC och beskan 34 BU. Ölet bryggs med traditionella metoder på pilsnermalt av mähriskt korn och humlas med Saaz medeltidig röd.

Produkter på Flaska

Kávové pivo är en kaffelager där aromen förstärks med kaffeessens från Frankrike. Basen utgörs av fyra maltsorter, av vilka den hårdrostade färgmalten driver upp färgen till 150 EBC. Den ger också choklad- och kaffetoner. Karamellmalt bidrar med en knäckig arom som ökar intrycket av fyllighet. Vörten humlas med Saaz medeltidig röd och jäser i öppna kärl. Vörtstyrkan är P11,5, alkoholhalten 4,5 %
och beskan 30 BU.

Bryggeriet Clock

Bryggeriet Clock

Det gamla slottsbryggeriet i byn Potštejn i östra Böhmen lades ned 1914. Efter hundra år i malpåse startade hembryggarna Jakub Sychra och Jiří Andrš bryggeriet Clock på platsen 2014. Clock tillverkar många olika öltyper – humlat och hazy, glutenreducerat, rökigt och syrligt men också lageröl i traditionell tjeckisk stil. Idag räknas det till Tjeckiens mest intressanta craft breweries.

Produkter på Fat
Slash är i grunden en klassisk tjeckisk pilsner mäskad med trippeldekoktion. Vörtstyrkan är P12 och alkoholhalten 5 %. Vörten humlas dels med Saaz medeltidig röd, dels med högalfasorten Most, som ger mer moderna toner med en beska på 40 BU. Färgen är 14 EBC. Ölet lagras 90 dagar.

Glee är en glutenreducerad ale med vörtstyrka P11. Kolhydratbasen utgörs av den tjeckiska durrasorten Ruzrok och ölet humlas med Mosaic. Alkoholhalten är 4,5 %. 

Produkter på Falska

Hektor är ett fylligt tjeckiskt vardagsöl med vörtstyrka P10 och en alkoholhalt på 4 %. Färgen är 9 EBC och beskan 30 BU. Ölet humlas med Saaz medeltidig röd. 

Fenetra Bon Repos Plum är inspirerat av Berliner Weisse och smaksatt med plommon från destilleriet Žufánek. Det är dekoktionsmäskat och inte jäst med laktobaciller, vilket ger en högre fyllighet än traditionell Berliner Weisse. Däremot bildas en säregen karaktär av ett års ekfatslagring samt efterföljande mognadsprocess på flaska. Resultatet blir ett medelfylligt öl med ganska skarp syra och vilda toner i eftersmaken. Alkoholhalten är 4,9 %.

Produkter på Brurk

Twist beskrivs som en american red IPA och har vörtstyrka P14 samt en akoholhalt på 6,2 %. Färgen är 22 EBC och beskan 60 BU. Ölet humlas och torrhumlas med Citra och Centennial.

Bryggeriet Kocour

Bryggeriet Kocour

Bryggeriet grundades 2007 i nordböhmiska Varnsdorf alldeles vid gränsen mot tyska Sachsen. Kocour hör till Tjeckiens modernaste när det gäller bryggningsfilosofi och inställning. En uppsjö märken i olika stilar tillverkas och bryggeriet har genomfört collabs med Ballast Point i San Diego, Cullen Dwyer på Santa Fe Brewing, Toshi Ishii på japanska Yo-Ho Brewing och nomadbryggaren Gaza Prescott från Sheffield. Men de brygger naturligtvis också öl i klassisk  tjeckisk stil.

Produkter på Fat och Flaska
Kocour Ležák har vörtstyrka P12 och en alkoholhalt på 4,6 %. Traditionell tjeckisk ljus lager med gyllengul färg, hög fyllighet och framträdande humlekaraktär.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri i Uppsala. Jag har tidigare suttit i Stallhagens styrelse ett antal år men numera dricker jag mest öl, åker som öldomare i Europa när det inte är Corona, och bloggar så mycket jag hinner.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Vi har upptäckt en annonsblockerare

Vi ser att du har en annonsblockerare installerad. Var snäll att avaktivera den på vår sida

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu