DAB – originalet från Dortmund

av | okt 1, 2021 | 0 Kommentarer

Herman Hedning

DAB – Dortmunder Actien-Brauerei är sedan många år en klassiker som vi kan finna på många systembolag. Det klassiska märket DAB är ett stycke ölhistoria, och det med speciell anknytning till Sverige. Bryggeriet DAB är ett av 1800-talets mest berömda. Det traditionsrika märket tillverkas fortfarande i hemstaden.

DAB och Sverige

DAB:s öl har exporterats till Sverige sedan slutet av 1800-talet. “Svensk starköl” bryggs vanligtvis sedan ungefär nittio år tillbaka efter receptet på stilen dortmunder. Det är en lite fylligare, sötare och beskare ljus lager. DAB är det öl som har gett namn åt stilen och är riktmärket för stilen. Man kan därför säga att DAB är förlagan för “svensk storstark”. Några svenska märken i stilen: Bryggmästaren, Åbro Export, Arboga, Mariestad och Eriksberg men även flera hantverksbryggerier brygger i stilen, så som Finn, Nils Oscar, Stigbergets och många fler.

DAB på export

Ölet från DAB har nästan sedan den första dagen inte bara sålts i Dortmund. Den spreds på kort tid till Köln i väster och Königsberg (nuvarande Kaliningrad) i öster. Sedan dröjde det inte länge förrän det nådde utlandet. År 1879 gick DAB på export till flera länder i Europa liksom Indien, Japan och Australien.

Bryggningen

Den ljusa dortmunderstilen, som under flera år enbart representerades av DAB, bryggdes och lagrades med banbrytande metoder, bland annat med de av Carl Linde uppfunna kylmaskinerna som sedan medförde ett genombrott för hela bryggerivärlden.

Mer om stilen dortmunder

Ölstilen dortmunder härstammar, som namnet antyder, från staden Dortmund i västra Tyskland. Ölstilen kom till någon gång under 1800-talet då järn- och kolindustrin dominerade Ruhrområdet. Arbetet i gruvorna och järnindustrin var både varmt och uttröttande, och bryggerierna såg en möjlighet att skapa en passande dryck för dessa hårt arbetande män att svalka sig med. Man bryggde ett öl som var gyllene i färgen, med stor maltarom och en rejäl beska. Ölet bryggdes i två styrkor varav den alkoholsvagare kallades lagerbier och den något starkare export. Den alkoholstarkare varianten blev mest populär och är förebild för dagens vanliga ljusa lager.

DAB export

Produktnummer: Nr 1357
Burk 330 ml
Alkoholhalt 5 %
10:90

Om drycken: Fyllig, frisk, brödig och aromatisk smak med medelstor, balanserad efterbeska.

Färg: Bärnsten, klar
Doft: Bröd, jäst, gräs
Smak: Bröd, jäst, knäck
Omdöme: Lättdrucken, rund smak, rena och goda smaker, elegant och välgjord. 
Betyg: 5

OM oss

Skrivet av Mauro

Vad är öl för mig ? ÖL för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands Nation i Uppsala.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Liknande Inlägg

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu