Conressa, Contessa min egen lilla grevinna

by | feb 11, 2013 | 2 comments

Jamtlands Ananas IPA
Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

contessa Ja jag har blivit tagen med storm av en grevinna på sistone. Den fantastiska grevinnan som stulit mitt hjärta är Contessa från Birra Amiata. Ja ni tror rätt det är en Italiens grevinna till råga på allt. Detta land som så ofta omnämns i ölkretsar med ett fnysande och ett rynkande på näsan åt produkter som Birra Moretti och liknande. Alla som provar den här och andra öl från nya Italienska bryggerier bör ändra sin uppfattning så fort som möjligt. Contessa är en APA (American Pale Ale) som fått sitt namn efter Prato della Contessa, en stor platå på 1400 meters höjd, på sluttningarna av berget Amiata. Platån är omgiven av majestätiska bok och tallskogar och där utspelade sig en form av Romeo och Julia historia en gång i tiden.

Ölen är kraftigt disig med ett snyggt finbubbligt skum som ligger kvar länge på toppen som ett arombevarande lock. Dofterna är stora och fylliga med tonvikt på fuktig nyklippt gräsmatta, citrusaromer och en lätt metallisk doft som ligger i bakgrunden. Finns också en del söta maltiga drag som ger doften en trevlig fyllighet. Smaken är mycket humledominerad och har myckeCap_4_24t smak av fuktig gräsmatta, lite hö, en lätt brödighet, citrusdrag och en trevlig lätt balanserad sötma som drar åt honungshållet.

En mycket bra och balanserad Italiensk APA som jag gärna provar om och om och om och om…..igen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

2 Comments

 1. Killer

  Håller med dig fullt ut här Jonas. Contessan är en mycket trevlig italiensk APA. Hade med den på en provning och trots mycket hårt motstånd, med öl som kostade långt mycket mer än Contessan, så höll hon för trycket och blev 2a eller 3a overall bland 10 öl. Blev fler än en flaska inköpt… 🙂

  Reply
  • Jonas H

   Hej !
   Vad kul att du gillade den. Jag tycker som sagt vad att den är/var värd ett bättre öde i Sverige på Systembolagshyllorna än vad den fått. Kan vara priset som avskräcker dock.
   /

   Reply

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu