Regnet övergår nästan till snöblandat denna dag, 1 november 2016, när Bryggeriet Ångkvarn släpper sin första cider. Kylan som bitit sig fast i bröstet släpper dock när jag kommer in i den gemytliga lokalen på Östra Ågatan.
Cider har döpts till Äppelknyckarcider då den är gjord på äpplen som knyckts, eller ja, donerats, av generösa entusiaster i Uppsala-trakten. Ett spännande projekt som gett ett spännande resultat.
Denna typ av frukt- och bärinsamling för dryckesproduktion har blivit allt vanligare i Sverige, t.ex. var Poppels Projekt 007 gjord på svarta vinbär från svenska donatorer. I samband med lanseringen av äppelknyckarcidern anordnar också Bryggeriets Ångkvarn en ciderprovning med blandade cidersorter från Europa. Ett roligt event som visar på bredden som finns i cidergenren. Jag fick alltså chansen att prova, inte en, utan sex olika cidersorter, det om något, drev den sista kylan ur min kropp.
Ciderbrickan innehöll följande cidersorter som provades i den ordning som de presenteras här:
Goldkehlchen Sour Cherry 4,5 %, Österrike
Bra mild sötma som fungerade utmärkt med syrligheten i körsbären. Syrlighet, torrhet och sötma är bra balanserade. Doftar lite av röda bär. Vacker röd färg. Riktigt bra.
La Ribaude Cidre Biologique Brut 5 %, Frankrike
Klassisk fransk cider med fruktig nyans av äpplen och mandel. Doftar lite som artificiella äpplen. Efter att ha druckit den relativt syrliga cidern innan upplevs denna cider som lite för söt. Cidern är också lite väl kolsyrad.
Ribela Natural cider 5,5 %, Spanien
Fin guldig färg med djup doft av jordkällare och äpple som övertygar mina smaksinnen innan jag ens testat cidern. Den första klunken hintar om många olika äppelsorter med olika karaktär, dess binds dock samman till en mycket behaglig smak av ciderns torrhet. Mycket välbalanserad äppelcider med lätt kolsyra som fungerar bra. Min personliga favorit.
Thundering Molly medium cider 5,2 %, England
Frisk doft av äpple men också vissa citrustoner. Skarp smak av äpple med en fin sötma och torrhet som fyller munnen. Bra balans på smaken.
Astrakan Torr 7 %, Sverige
Halvtorr cider som smakar krispiga äpplen med tydliga alkoholtoner. Inte så välbalanserad. Cidern saknar djup och alkoholsmaken tar helt över.
Äppelknyckarcider 4,5 %, Bryggeriet Ångkvarn i Uppsala
Fin grumlig färg som passar utmärkt för denna sorts cider. Doftar av jordkällare och smaken följer i samma tema, lite torr men har en fin mustig smak av äpplen. Man känner att det är många sorters äpplen som spretar lite åt olika håll. Lätt kolsyrad. Cidern har tagit de bästa tonerna från både fransk och engelsk cider. Även om äppelknyckarcider fortfarande smakar lite ungt har den mycket potential och jag ser fram emot att smaka den igen när den fått stå till sig lite mer.
Kvällens provning är över. Personalen som varit mycket kunniga, hjälpsamma och pratglada, har berättat om arbetet med att ta fram cidern. Ägaren Erik Bennbom berättade att 5 fat med äppelknyckarcider har tillverkats. Det första fatet öppnades alltså ikväll och de övriga kommer att öppnas allteftersom när det första fatet tagit slut och cidern fått utveckla sina smaker än mer.
Förutom att jag tycker att man skulle bytt plats på vissa cider under provningen för att låta dem alla komma till sin fulla rätt, är det en mycket lyckad kväll och jag ser fram emot att komma tillbaka igen för att prova äppelknyckarcider igen efter en längre mognadsperiod. Kul initiativ och bra resultat!
En nogranhet o bra stöd gör det lättare att få fram en bra produkt, tack för god läsning