Lansering av exklusiv whiskyfatlagrad Chimay

by | apr 20, 2022 | 0 comments

Den 22 april släpps en exklusiv och liten upplaga av en whiskyfatslagrad variant av Chimay Grande Réserve på Systembolaget. Endast 3600 flaskor av detta unika trappistöl har nått Sverige. Chimay Grand Réserve Whisky Barrel Fermented är ett mästerverk från trappistmunkarna i klostret Notre Dame de Scourmount i pittoreska byn Chimay. Jag har fått provsmaka en flaska. Recension kommer nedan. Utöver det så kommer jag att jämföra den med en gammal whiskyfatslagrad flaska från 2018. 

Släppet

Den släpps på Systembolaget i det tillfälliga sortimentet den 22 april. Priset ligger på 124,8 kr, alkoholhalt 10,5%, artikel 4117303, 37,5 cl.

Chimay Grand Réserve Whisky Barrel Fermented

I närmare 6 månader har bryggeriets ikoniska öl Chimay Blå fått vila väl skyddat innanför de belgiska klostermurarna vid Notre Dame de Scourmount på 25% whiskyfat, 30% franska ekfat och 45% amerikanska ekfat. Därefter har ölet buteljerats i 375 ml flaskor vars design inspirerats av de allra första flaskorna som producerades på klostret för mer än 150 år sedan. Ölet är ofiltrerat, opastöriserat och har jäst sammanlagt tre gånger, först i jäskärl sedan på ekfat och sist i flaskan. Chimay Grand Réserve Whisky Barrel Fermented buteljerades i februari 2022 och innehåller fortfarande jästfällning vilket innebär att ölet fortsätter att utvecklas och går därför utmärkt att lagra.

Beskrivning från bryggeriet

”Doften bjuder på blommiga och fruktiga toner; viol, fläder med aromer av banan och päronbrännvin. Smaken kompletteras med härliga toner av kokosnöt och vanilj från ekfaten, man finner också subtila toner av kola och choklad. Slutresultatet är ett extremt balanserat och smakrikt öl med en överraskande rundhet som på bästa sätt kombinerar traditionella metoder och modernt brygghantverk”

Fortsatt lagring?

Chimay Grand Réserve Barrel Fermented lämpar sig extremt väl för fortsatt lagring och kan sparas undan i en vin- eller ölkällare under årtionden framöver. Det finns sparad Chimay i klosterkällaren i Belgien som lagrats upp emot 70 år vilket ger en vägledning om att denna öl kan sparas ned för framtida generationer om man så önskar. Med sina lanseringar av olika ekfatslagrade versioner av Chimay Grande Réserve har trappistbryggeriet hämtat inspiration från svunna tider och den traditionella metoden med ekfatslagring.

Tidigare har man även släppt bland annat en whiskeyfatslagrad (2018), en romfatslagrad (2017) och en cognacfatslagrad (2016) Chimay Grande Réserve.

Chimay Grand Réserve Whisky Barrel Fermented

 

Artikelnummer: 4117303, Pris: 124,80 kr, Volym: 375 ml, Alkoholhalt: 10,5%, Lanseringsdatum: 22 april 2020, Länk till Systembolaget

Omdöme

Färg: Mörkt rödbrun

Doft: Otroligt härlig doft av russin, fikonmarmelad, fat, kryddor och choklad. En rund och balanserad doft som man kan dofta på i timmar. 

Smak: Härlig sötkryddig smak. Rund och komplexa smaker som kompletterar doften. Vacker smak av dadlar, russin, mörkt bröd, peppar och knäck. Varför kan inte all öl smaka såhär bra? 

Omdöme: Ekfatslagringen har utvecklat ölen och gjort den mer komplex. Mer kropp och mer dofter samt smaker av ekfaten. Fina delikata inslag av vanilj. Smaken är rund, välutvecklad och mycket fyllig toner av knäck och mörk frukt. Otrolig finess

Betyg: 6 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Belgoholic och en pilsnerboi. Reser ofta runt i världen och dricker god öl! Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu