Chefs & Beers Thanksgiving

by | dec 13, 2016 | 0 comments

Jamtlands Ananas IPA
Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

Den 24 november firade Nya Carnegiebryggeriet tillsammans med The Brooklyn Brewery thanksgiving med en festmåltid som gick under namnet Chefs & Beer Thanksgiving. Denna mat- och dryckfest var något utöver det vanliga.

 

Lokalen som var Nya Carnegiebryggiet i Stockholm hade en härlig atmosfär med en modern och välkomnande känsla. Inomhus fanns små soffgrupper och öltunnor omringade av pallar vilka inbjöd till skönt häng. Jag gillade det skarp. Till eventet hade jag lyckats få med mig två vänner som fick agera sällskap och testkompanjoner, Sixten och Emil. Efter en stökig über-resa till lokalen med en helt galen taxichaufför så behövde vi återhämta oss ett tag innan vi började prova öl. Färden involverade flera felkörningar, en entusiastiskt berättad livshistoria med målande bilder av skottlossningar och och skjutna ben som gav en helt bortglömd GPS. Detta ledde till flera felkörningar innan vi till slut nådde vår destination. När vi väl kom fram med livet i behåll var vi minst sagt lyckliga. Efter att vi hämtat andan ett tag kunde nästa utmaning alltså börja, Chefs & Beer Thanksgivning.

Detta thanksgivning-firande följde ett tidigare prövat koncept kallat “Kockar & öl” där det bjöds på en flerarätters måltid mot vilken olika öl skulle testas. Denna gång hade alltså eventet ett tema i form av thanksgiving och de gästande kockarna kom från stockholmsrestaurangen Jim & Jacob (http://www.jimjacob.se/) som ordnade en fyrarätters middag. Till varje rätt fick man in två tallrikar med matchande mat som alltså var en del av samma rätt (aningen svårt att förklara men titta på bilderna så blir det tydligare). Förutom att vi fick smaka en vällagad och inspirerande fyrarättersmiddag på åtta tallrikar fick vi också testa öl till varje rätt. Inte nog med det, vi fick dessutom testa två öl per rätt för att avgöra vilken som passade bäst till maten. Det var alltså både en matfest från Jim & Jacob och en öltävling mellan Nya Carnegiebryggeriet och Brooklyn Brewery. Mycket god mat och mycket, och många, goda öl. Det är något jag är tacksam (thankful reds.anm.) över.

 

Restaurangen på Pilsner Urquell
Old Fashioned
Kvällens värdar

Middagen inleds med en fördrink. Det är Brooklyns Improved Old Fashion, en strong ale på 12,8 % som serveras i ett drinkglas med is, en apelsinskiva och ett syltat körsbär. Oerhört snyggt och roligt och det smakade också toppen. Att kalla det en renodlad öl är kanske lite väl magstarkt, men en öldrink är det likväl. Gott var det som sagt men jag tyckte kanske att den serverades lite väl kall, både doft och smak hade vunnit på att vara någon grad varmare. Min näsa uppfattade en fin doft av apelsin, råg och vanilj blandad med några spritiga toner. Smakmässigt kom söta toner från apelsinen och en örtig bitterhet landade också i munnen. Personligen hade jag velat testa fördrinken utan is men jag förstår hur det frusna vattnet gav en mer tilltalande drink rent visuellt.

Efter fördrinken började middagen och kvällens ölmatchningstävling. Genomgående under kvällens festmåltid och tävling så tyckte jag att Brooklyns öl fungerade bäst till den ena tallriken och att Nya Carnegies öl fungerade bäst till den andra. För att få ett vinnande utslag frågade jag helt enkelt mig själv vilken öl som gav mest till rätten och tillsammans med maten gav smaklökarna det lilla extra.

Scorcher

Dinner rolls (minibröd som nästan ser ut som hamburgerbröd) med en schnitzel gjord på kalvbräss samt en kaprismajonnäs. Fantastisk rätt med knaprigt kalvbräss som utmanas lätt av sältan och syran från kaprismajonnäsen. Svårt att beskriva hur god den var, men de fina konsistenserna och smakerna gifter sig fint i munnen. Kaprismajonnäs var en riktig höjdare och det kommer jag att testa hemma.

Kycklinglevermousse på ett smalt knäcke med tunt skivad inlagd pumpa. Underbar mousse som fyller munnen med sin runda fethet. Pumpan bryter av detta med en fräsch och pigg smak. Knäcket ger tuggmotstånd i en annars mjuk och len rätt. Detta var kvällens favorit för mig. Välkomponerad och helt underbar.

Nya Carnegiebryggeriets Kellerbier, 5,9%. En maltig ofiltrerad lager med lätt brödig smak och toner av tropiska frukter och citrus. Fint gyllene med en trevlig maltig kropp.Lätt beska med en trevlig humlig doft. En öl som man kan dricka som den är men den passar också bra med lättsam och fet mat. Bra öl till husmanskost.

Brooklyn Brewery Scorcher Sesson-IPA, 4.5%. En humlig lättsam IPA med blommig humle, lätt brödighet och toner av gran. Lättsamheten kommer från den låga alkoholhalten men den är trevligt humlig. Ölet fungerar enligt mig till stark mat som utmanas av beskan, men den fungerar fint med även fet mat som chark och ost.

Rond 1

Jag tyckte att Kellerbier fungerade bäst till Dinner roll då lättsamheten fungerade utmärkt med det söta kalvbrässet och saltsyrliga majonnäsen. Scorcher fungerade mycket bättre till kycklinglevermoussen då den feta smaken med det nötiga i knäcket som lyftes av ölet. Levermoussen fungerade fint med den blommiga humlen och grantonerna i Brooklyns öl. Jag tyckte Scorcher fungerade bättre mot levermoussen än vad Kellerbieren gjorde mot dinner roll. Scorcher kompletterade och gjorde rätten bättre med sin blommighet och gransmaken. 1-0 Brooklyn B vs Nya Carnegie

Mac and cheese

“Stuffing” bestående av chorizo och oregano som serverades på en “dubbelmacka” av friterat kycklingskinn. Mycket godare än det låter. Skinnet blev som knäckebröd och hela rätten var välbalanserad med någon typ av örtig majonnäs som fungerade utmärkt med skinnet.

Mac & Cheese med kalkonfyllda stora macaroni med cheddar och tryffel.Så enkelt men så gott. Fantastisk balans mellan kraftig cheddar, kalkon och tryffel. Underbar smak på tryffeln som band ihop hela rätten. Jag och mitt sällskap blev helt frälsta och vi suktar fortfarande efter denna rätt.

Nya Carnegiebryggeriets Fridens Ale, 7,1%. En amerikansk dark ale med fruktig humleton och tydlig beska. Har toner av sirap, aprikos och knäck. Fin kropp som balanseras av beskan och maltigheten. Har också en trevlig karamellton som fyller ut kroppen. Skulle fungera utmärkt med t.ex. torkad ren då sötman i köttet och rökigheten skulle utmanas fint av Fridens Ale.

Brooklyn Brewery Local 1, 9%. En fruktig belgisk-inspirerad ale med toner av bröd, citrusfrukter och torkad frukt. Lagom komplex med fin djup smak som sitter i länge. De har använt sig av champagnejäst och jag känner en syrlig vinton som ligger i bakgrunden. Fungerar med många sorters mat men jag tänker mycket på smakrika rätter med fisk/skaldjur eller ett trevligt fläsklägg.

Rond 2

Brooklyn Local 1 vinner den här matchen då tonerna av torkad frukt och och ölens fruktighet gifter sig fint med båda rätterna. Local 1 fungerade bäst till båda rätterna då Fridens Ale hade en lite för kraftig beska som inte gick hem med den lite tunga maten. Brooklyns Local 1 har mer balanserade smaker som inte tar över utan ger båda rätterna en viss fruktighet och bryter av och lättar upp de något tunga rätterna. Ska jag ändå lyfta fram en rätt till Brooklyn Local 1 så får det bli Mac & Cheese, den vinner matchningen med en hårsmån. 2-0 Brooklyn B vs Nya Carnegie

Rostat ankbröst med korv, lönnsirapsglaserade morötter, brysselkål och pistagenötter. Trevlig välbalanserad rätt med sötma, sälta och umami. En av de större tallrikarna med fina grönsaker, nötter och paradingrediensen anka. Rätten är välbalanserad och jag kan tänka mig äta mängder av detta.

Ankhjärta med tamarind, tranbär och söta kryddor som serverades i en rättikarulle. En rätt med många krutdurkar vad gäller smaker. Kraftig och trevlig smak från ankhjärtat fungerade fint med rättikan. Rejäla smaker kommer också från tamarinden och tranbären och man får nästan en käftsmäll av alla smaker, fast på ett bra sätt.

Nya Carnegiebryggeriet Primus Lux, 7%. En stark mörk ale med trevlig sötma och toner av bär, knäck, bröd, muscavado och torkad frukt.  Nya Carnegiebryggeriet kallar det en mörk vinterale och det håller jag med om. Jag skulle dock kunna tänka mig att dricka denna året om. En lättsam beska som dras ner av den maltiga kroppen som ger söta toner av karamell och kaffe. Lär fungera fint med choklad men även lite tyngre husmanskost.

Brooklyn Brewery K is for Kriek, 10,1%. En fin kriek med trevliga toner av örter, honung, apelsin och bourbon. En söt körsbärsöl som definitivt är mer åt godishållet. Jag gillar den här sortens öl som kan fungera utmärkt till viss typ av mat. Ölen har en lätt torrhet med syra och fruktighet. Den är inte lika sur som den är söt. Den har en vacker sötma med trevlig djup smak av frukt. Att den är utmärkt till anka märker jag tydligt men jag tänker också att den fungerar fint med vissa mjuka sorters ost, t.ex. getost.

Rond 3

Krieken är helt superb till både ankbröst och ankhjärta. Tamarindsåsen och tranbären till hjärtat är rätt så komplexa men med kriekens sötma och syra så landar de fint. Primus Lux är inte dålig till maten men krieken några strån vassare och höjer rätten och får den att gå ihop snyggt. Jag tror att det är just sötman och syrligheten i krieken som gör att den vinner denna rätt. 3-0 Brooklyn B vs Nya Carnegie

En variant på pumpapaj som serveras som en liten boll med pumpakärnor och parmesan. En fin söt boll med pumpa. Välkryddad med julkryddor samt parmesanchips på.

Kladdig kola- och pecanpaj med karamellsås och bourbongrädde.Det låter oerhört sött när man läser om rätten men den var fint balanserad med sälta från pecannötterna och karamellsåsen. Jättebra avslutning.

Nya Carnegiebryggeriet Barley Wine Ghost bottle. I en flaska utan etikett kom detta vackra barley wine som inte är lika kraftig som sin kompis på Brooklyn. Den är ny hos Nya Carnegiebryggeriet och man har ännu inte gjort etiketter. Den var mycket trevlig men smakade fortfarande ungt. Den var inte lika djup och komplex som många andra i denna kategori. Den hade en fin balans mellan sötma och lätt syrlighet. Smakar lite ekfatigt och har en tydlig bourbonvaniljton som var mycket behaglig. Trevlig till efterrätter med choklad och vanilj.

Brooklyn Brewery Hand & Seal 13,3%.  Brooklyns Barley wine som lagrats på bourbonfat. Har fina toner av vanilj, kokos och söta nyanser av torkad frukt. Har en lätt blommig ton som doftar fint och har legat på Four Roses bourbonfat. Vacker mörk färg samt lätt kolsyrad. Kan tänka mig dricka detta till en trevlig ost eller en stabbig chokladefterrätt.

Rond 4

Båda ölen fungerade fint till båda rätterna dock tyckte jag att Hand & Seal var lite väl kraftig och tog över smakerna. Ghost bottle däremot fungerade fint då den låg lätt i bakgrunden och kompletterade rätterna. 3-1 Brooklyn B vs Nya Carnegie

Hingstin Eko Stout
Shuffleboard
Kommer ej ihåg

Sammanfattningsvis var Chefs & Beer Thanksgivning ett mycket trevligt event och gav, om man inte redan hade det innan, en hel del att vara tacksam över. Maten var superb, bland det bästa jag ätit på mycket länge och lämnade mig helt lyrisk. Kul att få äta så god och kreativ mat som matchades bra med öl. Personalen var trevlig och kunnig. Något jag också uppskattade var att kvällen handlade mycket om vad man själv tyckte om drycken och att man ofta blev frågad av personalen. Det var ingen som stod och pratade hela kvällen om vad man skulle känna och smaka, utan detta var ens egna upptäcktsfärd. Det var inte helt lätt att avgöra vilket bryggeri som var bäst men i slutändan tycker jag ändå att Brooklyn drog det längsta strået. Det beror kanske på att de har ett bredare sortiment men jag tyckte Nya Carnegiebryggeriet gav dem en bra match. Kul initiativ att få testa god mat med öl. Jag kommer definitivt att besöka bryggeriet men också kockarna från Jim&Jacob igen.

Efteråt så passade vi på att spela shuffleboard och dricka någon extra öl. Självklart så hämtade vår galna taxichaufför oss när det var dags för hemfärd. Jag har ännu ej varken smält kvällens utsökta mat och dryck, eller den nästan lika spännande taxifärden tillbaka. Båda gav lite extra pirr i magen, och det, är jag tacksam för.

Tack kvällens fotograf Emil Espes

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Belgoholic och en pilsnerboi. Reser ofta runt i världen och dricker god öl! Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu