Något av det godaste jag ätit som varit tillagat på en grill är brisket. Brisket är en amerikansk styckningsdetalj av oxbringa och är lite av ”the holy grail” inom BBQ tycker jag.Aaron Franklin som har Franklin’s BBQ i USA är min husgud när det kommer till BBQ och då främst brisket. Han har en egen YouTube-kanal som du hittar här.
Så här gick jag tillväga:
Köttet
Just brisket är en styckningsdetalj som kan vara omständig att komma över. Enklaste sättet är att beställa en brisket US cut i din lokala chark. Jag har sån tur att jag bor inte alltför långt ifrån ICA Kvantum Gränby Centrum här i Uppsala och där har jag beställt brisket flera gånger.Ett litet aber dock –oftast är det av amerikansk härkomst, så vill man äta svenskstyckad brisket blir det ännu lite svårare då man får prata med nån köttlangare som skär ut exakt efter dina önskemål. Min erfarenhet är att de vanliga mataffärerna inte har en aning om vad brisket är eller ännu mindre hur den skärs ut då EU och USA använder sig av olika styckscheman hur man skär ut de olika detaljerna.
En brisket består av The Flat och The Point. Mer om anatomin kring en brisket kan du läsa här. Oftast har jag fått bara The Flat när jag beställt brisket. Men denna gången hade jag lite nyvunna kunskaper från en cooking class hos Holy Smoke BBQ nere i Skåne där jag fick reda på att jag skulle beställa en ”full packer” om det nu kan vara till nån hjälp för charkpersonalen…Just i det här fallet vart det en importerad brisket från Australien utav wagyu-kossa. Trodde det skulle bli herrejösses-dyrt, men det vart inte så blodigt –endast 199 SEK per kg vilket jag tyckte var rena fyndet. Så glad i hågen åkte jag hem med en 5.2kg wagyu-brisket.
Putsning
Putsningen kan vara lite klurig, men vänta bara så går vi igenom detta. Först putsa bort allt hårt fett. Det kan du lägga åt sidan och koka ner till talg om du vill eller mala ner och tillsätta din högrevsfärs för att öka på fetthalten på hamburgarna.Putsa ner allt mjukt fett till ca 0.5-1 cm tjocklek. Skär ner ”knoppen” på pointen för att inte få den bränd. Det tar emot kan jag säga….skär bort, spara bitarna och gör korv på eller något.Skär ut fettgropen mellan the flat och the point.Skär av eventuellt spetsiga hörn på flatten för att få en mer strömlinjeformad brisket.Mycket karvande med kniven blir det och vikten sjönk från 5,2 till 3,9 kg.
Kryddning
Lika delar grovsalt och grovmalen svartpeppar – 50% av salt och 50% peppar alltså. Detta mortlas lite för att få en finare struktur. Sedan smörjer man in hela brisketen med denna kryddblandning. En del säger att man ska göra det dagen innan, andra att det inte spelar nån roll när man gör det. Jag brukar göra det samma dag jag ska röka den. Man tar fram köttbiten, putsar den och sen drar man på rubben.
Tid och temperatur
Jag hade läst till mig att 120C är en bra temperatur och sen att det tar ca 1:00-1:15 hours per pound beef brisket att tillaga den.
Detta ger då ekvationen T = k x m x t
Totaltiden [T] är en ungefärlig siffra på hur lång tid det kommer att ta. Det är den vi vill räkna ut.
Massan [m] är själva vikten på din köttbit. Min brisket vägde 5.2 kg när jag köpte den. Efter putsningen så vägde den 3.9 kg. Så det är den putsade vikten, dvs vad biten väger när den åker på smokern, som räknas.
Omräkningsfaktor [k]. Det går 2.2 lbs på 1 kg vilket ger vår ”faktor k” = 2.2
Tiden [t] är timmar per kg brisket där jag antog att det tar 1h per lbs.
Detta ger då den ungefärliga röktiden i mitt fall 2.2 x 3.9 x 1.0 = 8,58 timmar.Det skulle visa sig senare att det tog ca 9 timmars rökning innan jag plockade den på 92 graders innertemperatur.
Smokern
Du kan köra med din klotgrill och hålla värmen konstant med hjälp av snakemetoden, eller så kan du göra som jag –elda med ved i min offsetsmoker (som jag dagen till ära hade byggt om till en reverse flow smoker) och addera chunks av äppelved till smaksättning av röken.Jag valde att lägga den tjockaste delen av brisketen mot värmekällan så ev strålningsvärme inte torkar ut den tunna flatt-änden av brisketen.I mitt fall eldar jag i eldstaden på smokern (till höger på bilden nedan). Tegelstenarna är bara till för att tynga ner luckan då den inte stänger igen ordentligt tätt. Sen kommer röken upp vid potatisen (till vänster i bilden nedan), åker över köttet och ut genom skorstenen som sitter till höger på själva locket (mot eldstaden till).
Rökningen
Håll temperaturen stadigt kring 120 grader. Har du möjlighet så använd två temperaturprober, en i röken i höjd med gallret och en i tjockaste delen på köttbiten. Dessvärre hade jag bara en fungerande tempprob denna gången, så jag valde att ha den i luften i smokern för att hålla koll på ifall jag behövde addera ved eller inte. Som du ser på bilden ovan har jag en halv potatis som proben går rakt igenom. Detta för att inte proben ska ligga kloss mot gjutjärnsgallret utan ligga i luften.
Efter ca 6 timmars rökning öppnade jag och kollade och den hade fått fin mahognyfärg och såg riktigt bra ut. Här valde jag att slå in brisketen i slaktarpapper (som jag tiggt i charken i min butik). Jag hade läst nånstans att slaktarpapper och aluminiumfolie inte ger samma effekt. Tror till och med Aaron gjort nått test på papprad, folie och naked (utan nått alls) om jag inte missminner mig.
På med pappret tight runt om din brisket, sen tillbaka på smokern några timmar till.Hur vet man att den är klar? Jag brukar ta den på 92-95 graders innertemperatur så det är bara att vänta och vänta och vänta…
Vila
När rätt innertemperatur är uppnådd är det dags för vilan. Vilan gör att köttsafterna behålls bättre i köttbiten och du får ett saftigare kött vid serveringen. Tar du och skär upp den direkt så kommer det att ”blöda” saft över hela skärbrädan.Jag slår in min papprade brisket i ett stort badlakan och proppar sedan ner hela paketet i en kylväska (som är okyld, används bara för sin isolerande förmåga). Där får den ligga i minst två timmar innan det börjar bli dags att äta.
Ta en stadig kniv och skär upp din brisket. Se så fin rökrand i köttet och kolla in barken! Ojojoj! Personligen gillar jag den fetar pointen än den magrare flatten. Så sjuuuukt gott! Smörig och fin!
Serveringsförslag
Jag serverar alltid min brisket på briochebröd med lite sides. Denna gången vart det inlagd saltgurka, picklad rödlök, picklad silverlök, coleslaw. Enkelt och sjukt gott!
Ulrik:
Pabst Blue Ribbon, nr 1641, burk 355 ml, 4,5%, 17:00
Importör Galatea AB
Jag dricker gärna en källarsval Pabst Blue Ribbon från det stora öllandet i väster då jag tycker det smakar bra till bbq och är en törstsläckare efter en lång dag vid smokern.
Jonas H:
Böhmisk Pilsner, Nr 35853 330 ml 4,2 % 26:80
Producent :Närke Kulturbryggeri
En riktigt bra svensk pilsner i Böhmisk stil. Mumma. Perfekt till allt och framför allt grillat.
Jonas F:
Grillat kräver lager. Jag har ju betat av en del tjecker på sistone så varför inte något annat den här gången? Jämtlands Bärnsten är en trevlig öl till mat, Nr 1307, 330 ml, 5% för 20:90. En bra öl som kompletterar maten och ändå har lite egen smak.
Mauro:
Proper Ale, Nr 34618, Burk 440 ml, 4.8 %, 29:80
Producent : Nyköping Brewing
Jag vill ha något maltigt med en härlig knäckig beska till det. Fungerar utmärkt med en köttig och rökig rätt.
0 kommentarer