fbpx

Brew Dog – Tactical Nuclear Penguin 32 %

av | jan 3, 2010 | 3 Kommentarer

Brewdog har då bryggt den starkaste ölen hitintills på 32 procent. Eller ja bryggt och bryggt. Den är bryggd till en 10 procentig Imperial Stout och de har sedan fatlagrat den för att avslutningsvis frysdestillera den till 32 procent. Först 8 månader på fat från Arran och sedan 8 månader på ett fat från ett okänt Islay företag. Därefter 3 veckors frysdestillation. Har lite blandade känsler för en produkt som är frysdestillerad till sin slutliga alkoholhalt.

Visst från början är det ett öl som är tillverkat som ett öl, men sedan preppat lite för att bli som de vill ha det. Detta är ju en tillverkningsmetod som, vad jag vet, fortfarande är förbjuden i Sverige. Man får inte framställa destillat på frysdestillerad väg. Frågan är om det inte är roligare med en öl som är bryggd och jäst till hög alkoholstyra på mer traditionellt sätt. Det finns jäster som tål höga alkoholstyrkor, inte alltid öljäst men man kan toppa upp det med en champagnejäst eller liknande för att pressa produkten den sista biten.

 En vanlig skröna som finns är ju oxå att dansk elefantöl innehåller tillsatt alkohol. Detta är totalt fel. Det enda ‘öl’ som jag vet att de exprimenterade med detta i är Faxe 10 procent som fanns i Sverige en kort tid innan det försvann pga just tillverkningsmetoden.

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

Skrivet av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse. Numera dricker han mest öl, håller ölprovningar, dömer i öltävlingar i Europa och bloggar så mycket han hinner.

Kommentarer

3 Kommentarer

 1. Profilbild

  I och för sig är det ju mer spännande med ett öl som bryggts hela vägen, så att säga. men trot allt är det väl så att det finns ölkategorier som t. ex. eisbock som fryses till sin slutliga form. Samuel Adams Triple Bock var väl fryskoncentrerad om jag inte minns fel.
  Annars kan jag hålla med dig och tycka det var kaxigare med Brygghundarnas andra protestöl — Nanny State.
  http://www.brewdog.com/blog-article.php?id=153

  Svara
 2. Profilbild

  Vad jag minns så har utfrysning använts länge – på öl som EKU Kulminator, m fl….för mig funkar det inte alls – öl skall vara svagt & billigt! hög alko-halt är sällan god, det är svårt att balansera den med sötma, beska, mm. och tack för en informativ och rolig sajt – keep up the good work!

  Svara
 3. Profilbild

  Det var inte länge den fick ligga i topp för nu har bryggeriet som innehöll förstaplatsen tidigare, Schorschbräu, kontrat med en öl på 40% ! Visserligen bara 15 flaskor men en andra batch är tydligen på gång.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

[instashow id="4"]
Pilsner.nu