fbpx

Bomble Bee 17

av | jun 19, 2013 | 0 Kommentarer

bb

Den 1 juni släpptes en ljus lager på 4,7 procent från Backyard Brewery aka Carlsberg Sverige som heter Bomble Bee 17. Det är deras andra öl under det ‘bryggeri namnet’ och det är en öl som förutom vara humlad på vanligt sätt även är torrhumlad. Det innebär att man tillsätter humle i ölen efter det att den kylts ner och oftast under sekundärjäsningen eftersom det då är mindre risk att humlearomen försvinner bort med kolsyran som bildas i ölen. Fördelen med att tillsätta humlen efter koket är att man då får en längre kontakt med vätskan samt att man får mer aromhumle istället för beska i ölen. Jämför till exempel med att tillsätta chili i en maträtt. Tillsätter man den tidigt kokar den med och ger en rejäl hetta till allt, tillsätter man den efteråt ger den en fruktigare smak av hetta.

Ölen är gyllene med drag mot det lätt orangefärgade, med ett snyggt skum på toppen. Doften är lätt och har drag av sirapslimpa, nyslaget gräs och lätta söta instängda toner. Smaken är lätt men med klart gräsiga inslag från humlen, brödiga söta inslag och för att vara en svensk industrilager stora inslag av beska. Den avslutas med en lätt fadd eftersmak som drar mot söt humlebeska.

Jag tycker att det här är en riktigt bra öl för att komma därifrån den gör. Det är kul att Daniel Eriksson som brygger där fått ta ut svängarna en hel del och det bådar gott inför framtiden. Om man sedan ser till att den kostar 10.90 så kan detta vara ingången för många till ett tyngre cap_3_80humleberoende på sikt. En bra svensk sommaröl på burk från Backyard Brewery 2013.

När jag jobbade på Prippen för 100 år sedan sa man ofta (kommer inte ihåg det till hundra procent) att:
“Om du dricker en bra öl berättar du det för i snitt 3 personer, om du dricker en dålig berättar du det för i snitt 11 stycken”, man ska alltså göra en öl som inte är för extrem……

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

Skrivet av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse. Numera dricker han mest öl, håller ölprovningar, dömer i öltävlingar i Europa och bloggar så mycket han hinner.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

[instashow id="4"]
Pilsner.nu