Besök på Brouwerij Het Anker

by | okt 31, 2019 | 1 comment

På väg ner till Mons där jag ska vara med som domare i Bryssel Beer Challenge 2019 åkte jag en dag tidigare från Sverige bara för att kunna stanna på bryggeriet Het Anker i Mechelen. De har ju ett eget hotell också där , Hotell Carolus.

 

Det hela började med att SAS avgång 07.05 i morse blev försenad på grund av dimma i Bryssel. Det var ingen ide att starta för vi skulle ändå inte få landa. Efter 40 långa minuter kom vi till sist i väg och jag hoppas att jag inte var den som snarkade högst på planet när jag mestadels sov hela resan ner. När det sedan var dags att landa fick vi inte det utan fick cirkla ett tag över Bryssel. När vi till sist landade i Bryssel var vi 50 minuter försenade och landade 9.55 . Klockan 11.00 hade jag bokat en rundtur på Brouwerij Het Anker i Mechelen och tänkte att det skiter väl ur sig. Min väskan kom bland de första på bandet och jag hade bokat en flygtaxi direkt till Bryggeriet,  och han körde som om det brann så jag kom fram 15 minuter innan det började.

Har varit på några visningar runt omkring i världen i bryggerier och tycker ibland att alla är rätt lika, men den här skilde sig på ett plan. Det var en guide som hette Myriam och jag måste säga att hon var helt fantastisk. Hon gick igenom allt på ett bryggeri i process och annat på ett helt lysande och pedagogiskt sätt. Jag tyckte det var riktigt roligt att se hur hon lotsade folk genom lokalerna och i en upplevelse av hur och varför man brygger öl. Grymt helt enkelt. Hon lärde faktiskt mig en sak som jag inte visste/provat tidigare men dessvärre är det en hemlighet 😉

 

Det jag inte heller visste var att i huset där bryggeriet är så var det från början ett av Belgiens största kvinnosjukhus med som mest 1500 inlagda. Där fick jag förklaringen till deras nya tröjor som jag inte riktigt förstått.  De brygger 60 000 liter i varje kok och trots att det är en överjäst produkt tar det 8 veckor innan den kommer ut från bryggeriet. Som en parentes kan sägas att de bytt flasktyp på 75 cl och de första tappningarna blev underfyllda, så de lämpar sig inte för att lagra. Det gäller Imperial Dark 2019 och det mesta går i puben men det verkade som lite kommit ut på marknaden. Så hittar ni en sådan med låg fyllnadsnivå – drick den nu !

Efter rundvandringen fick man prova två öl och snacka lite med Myriam om allt. Jag drack upp och tackade för mig och tänkte dra mig tillbaka till hotellrummet. Dessvärre var det inte klart. De bad så mycket om ursäkt och jag tyckte att det inte gjorde något utan bestämde mig för lunch i deras Brasseri istället. Blev en riktigt god Fish n chips med deras Gulden Carolus Hopsinjoor i frityrsmeten. Gott, riktigt gott. Slank ner en Hoopsinjoor till det också samt en Lucifer som de också gör och efter det var rummet klart.

Brouwerij Het Anker Mechelen Golden Calolus

Checkade in och kraschade i sängen och taktiksov i en timme och vaknade sedan med ett ryck som jag oftast gör efter taktiksömn. Jag vet aldrig om det gått 10 minuter eller 6 timmar.  Gick en sväng till en bankomat som verkar vara ett utdöende släkte i Belgien och sedan tillbaka för middag på Brasseriet. Jag gillar lösningen sen lunch – tidig middag 🙂

Gick in för ett grisknä kokt i Gulden Carolus Ambrio med ett glas Ambrio till och sedan en chokladmousse med Gulden Carolus Whisky Infused i med en flaska av den till. Riktigt bra saker båda två. Lite stora portioner men man får ju lämna. Ett grymt gott bröd om de kallar Bryggarens börd som de serverar till som man inte kan låta bli att äta dessvärre.

 

Sitter nu på hotellrummet och skrivet detta och känner mig mycket nöjd med besöket. Något negativt ? Ja att jag var ensam. Försökte snacka lite med folk men de var otroligt tillknäppta och ville verkligen inte snacka med en okänd man som drack öl. Blev lite förvånad för det har jag inte mött tidigare i Belgien men de som var där var mest familjer och äldre par. 

Rekommenderar detta varmt om ni åker till Belgien. Lägg in en extra dag och ta den första här. Det finns massor av pubar i staden också som jag inte orkade besöka för tiden är knapp och det är en tidig morgon i morgon för att ta mig till Mons och tävlingen, men jag ångrar inget av besöket. Ja det skulle väl i så fall vara att jag snubblade på taket och höll nykter på att krascha i ett gammalt kylskepp.

/Jonas H 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

1 Comment

  1. Rob Jones

    Jag skulle åka dit bara för maten eftersom din beskrivning gjorde det så det lät helt amazing. Bonus är att de gör helt amazing öl där också! Tack Jonas för en riktig bra blogg!

    Reply

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu