Belgoträff Uppsala 2015

av feb 3, 2015Smått och Gott0 Kommentarer

Belgoträff Uppsala 2015

av feb 3, 2015Smått och Gott0 Kommentarer

Lördagen den 31:a januari var det dags igen, den tionde Belgoträffen gick av stapeln i Fyrishovs C-hall. Preliminärinformation sade att eventet öppnade klockan 12:00, men vi som hängde på låset kunde börja mingla lite försiktigt redan 11:30, vilket var trevligt eftersom jag fick tillfälle att gå runt och prata lite med bryggare och besökare.

belgo1_800x450

belgo2_800x450

Ryktesvis var vi drygt 850 besökare på plats och det kan jag tro, det var ganska tjockt med folk framåt klockan 14. Vi som var där hade cirka 80 brygder att välja på, uppdelade i två kategorier: “lätta” och “tunga”, där de lätta gick upp till drygt 7%, medan de tunga började i samma härad. Inom varje grupp fanns sedan en uppsjö belgiska öltyper representerade, belgisk wit, ljus belgisk ale, blonde, brune, dubbel, tripel, saison, biere de garde, gueuze, specialöl, oud bruin, ljus stark belgisk ale, mörk stark belgisk ale, supersaison, fruktöl och jag har säkert missat någon i listan ändå…

belgo4_800x450

Jag avundas verkligen inte domarna det dryga arbete de måste haft med att bedöma alla de ölerna, men som besökare på Belgoträffen kan man ju unna sig att plocka russinen ur kakan, gå runt, träffa folk och bara mysa. Så det gjorde jag, bland annat hos tapparna från Döda Poeters Hembryggeri, med flera brygder och stort urval olika öltyper. (Sällskapet har som uttalat syfte att hålla kurser för ny- och fortsättnings-börjare så om du är nyfiken så kan jag varmt rekommendera ett besök på bryggkurser.se)

belgo5_800x450

 

Det såg nästan lite hemtrevligt lugnt ut, men allteftersom det fyllde på med folk blev det bra ruljans både hos dem och övriga bryggare.

belgo6_450x800

Anordnande förening, UHBF hade ordnat med lite kringaktiviteter, bland annat ett litet utställningsbås för de som ville lära sig mer om hembryggning, bemannat av bland andra Lars Callert. Jag lyssnade några gånger när jag gick förbi och skulle bli förvånad om inte Uppsala vunnit några nya bryggare efter helgen.

belgo3_800x450

Ett annat inslag på Belgoträffen är Belgodeli som även i år var där och sålde belgiska specialiteer och osttallrikar till de som kände att de behövde lite mat att buffra ölen med. Varmt uppskattat, dels för osttallriken men också för att jag fick möjlighet att fylla på med lite god ost i kylskåpet. Oud Brugge och Chimay Grand Cru ska avnjutas med andakt närmsta tiden. Det är lite märkligt, men jag brukar inte kunna vara på någonting relaterat till Belgien utan att springa ihop med An och Lars som driver företaget, och eftersom jag var tidigt inne fick jag möjlighet att diskutera kommande event i Belgien med dem.

Jag kan tillägga att det var ganska många besökare som var där för första gången och den belgiska osttalriken med senap att njuta tillsammans med ölen verkade gå hem ordentligt att döma av konversationerna jag kunde höra runt omkring. Hoppas senapsburkarna räckte till alla.

belgo8_800x450

Efter någon timme var lokalen ganska intensiv och någon sorts flustersystem utvecklade sig där man tog ett djup andetag och tog sig fram till den brygd man ville prova, därefter tog man sig ut mot yttervägg där det fanns lite mer utrymme och smakade av ölen, noterade och funderade innan det var dags för nästa.

belgo7_800x450

Lokalen fungerade bra, men efter några timmar märktes det att eventet lider av lite växtvärk, och det ökade antalet besökare ställer en del krav på bryggarna, eftersom en del brygder helt enkelt tar slut. Detta är någonting man som besökare får acceptera om småbryggare ska kunna delta, men för sent ankomna kan det vara lite av en besvikelse att ha missat en brygd.

I skrivande stund väntar jag fortfarande på utfallet i domartävlingen, men folkets val har publicerats och blev som följer:

Lätta gruppen:

1 Brygd 109, “James Brown”, en Brune bryggd av Mats Hellman, Maria Hellman, Bo Eriksson, Mattias Hansson och Anders Lundin, alla i psykedeliskt tidstypisk stil
2 Brygd 105, “Lady of the Light”, en Blonde bryggd av Ari Vallius och Anna Fernström, även de tidstypiskt klädda, (och min favorit i gruppen)
3 Brygd 137, “Gammal Vallonöl, fatlagrad i två år”, en Oud Bruin, bryggd av Håkan Hultén och Peter Hultén.

Tunga gruppen:

1 Brygd 215, “De Volle Maan Knoster”, en mörk stark belgisk ale bryggd av Jakob Carlström och en riktig dräpare på 18.6% med allt vad det innebär av doft, smak,ljud och ljuseffekter.
2 Brygd 220, “Bobby Brown”, bryggd av samma gäng som vann lätta klassen, också det en mörk stark belgisk ale, denna på något mer blygsamma 10.7%. Väl avvägd och fantastiskt god.
3 Brygd 212, “Calyptra”, bryggd av Kalle Andersson, Kalle Hårding och Mats Cederholm, en ljus stark belgisk ale och även den en som man hörde tipsas om bland besökarna.

Till er övriga bryggare vill jag säga “Tack!” för att ni ställde upp, jag gick runt och provade så många öler jag orkade med, och det finns många väldigt duktiga bryggare i landet, det är helt klart. Fortsätt med det!

Jag vill avsluta med att tacka UHBF, domare, funktionärer, bryggare, Belgodeli och alla besökare för ett fantastiskt trevligt event och jag hoppas att ni hade lika trevligt som jag! Fyrishov fungerade fantastiskt bra för eventet i år,och jag hoppas ni kan återupprepa bragden nästa år.

Liknande inlägg

Pilsner.nu