Bayreuther Hell – ny farligt god helles i fasta sortimentet

by | okt 13, 2022 | 0 comments

Hantverksöl från Tyskland – Bayreuther Hell

Den 1 september släpptes ölen Bayreuther Hell i Systembolagets fasta sortiment. Denna klassiska tyska lageröl i stilen helles från  Bayreuth är en krispig, fräsch och mycket välbalanserad öl av hög kvalitet. En ny lagerfavorit hos mig. Den har definitivt blivit en husöl. 

Pressresa

I slutet av september så blev jag bjuden på en pressresa till München tillsammans med Arvid Nordquist. Vi fick besöka bryggeriet Brauerei Gebr. Maisel som bland annat driver bryggeriet Bayreuther Brauhaus. På resan så fick vi grotta ner oss i alla deras olika varumärken och lära oss mer om bayersk öltradition. Höjdpunkten förutom all öl var ett besök nere i katakomberna som sträcker sig under hela staden. Otroligt gamla katakomber som använts för jäsning och lagring av öl. 

Bryggeriet

Bryggeriet Brauerei Gebr. Maisel GmbH & Co brygger alla sina öl enligt bayersk tradition och efter recept som har gått vidare med alla bryggmästare i flera generationer. Bryggeriet är riktigt vassa på att skapa välsmakande, bayerska ölspecialiteter som helles, veteöl och bocköl endast från fyra ingredienser, vatten, malt, humle och jäst. Bryggeriet startade på 1800-talet och drivs fortfarande i familjen i 4:e generation på samma plats. Det gamla bryggeriet finns fortfarande kvar men används mer som museum. Ett nytt bryggeri utvecklas i samma kvarter. Vi fick uppleva fyra generationer av bryggerihistoria full av innovation och kreativitet och passion för hantverk.

Maisel-familjen

Jeff Maisel leder bryggeriet som en del av den fjärde generationen bryggare – och han följer samma tradition som sina förfäder. Vi fick träffa Jeff Maisel och han underhållande, otroligt kunnig och inspirerande. Han har gjort stora utvecklingar på ett bryggeri som hade det tufft under tidigare generationen. Han har satsat ordentligt och idag finns det ett nytt bryggeri, en stor restaurang, flera festsalar och ett helt nytt hotell.  Bryggeriet har blivit en självklar turistattraktion och lockar flera resande till området. 

Runt bryggeriet

Bryggeriet bestod nästan av en hel stadsdel med deras gamla bryggerier och deras nya. Runt bryggeri kan du upptäcka mycket i deras egna regi. Alla deras verksamheter ligger i nära anslutning till varandra; ölmuseum,  restaurang Liebesbier, kafferosteriet Crazy Sheep, ölbutiken eller hotellet Liebesbier Urban Art Hotel. 

Varumärken

Maisel’s Weisse

Klassisk veteöl av hög kvalitet. Deras vanliga hefeweisse finns på bolaget. En riktigt bra veteöl som jag håller högt i stilen. Saknar den i det fasta sortimentet. Tidigare fanns deras alkoholfria veteöl som jag verkligen älskar. Hoppas den kommer tillbaka till Sverige. 

Maisel & Friends

Deras experimentella bryggeri där dom testa nya saker. Dessa produkter utmanar de traditionella bayerska öldrickarna. Hos Maisel & Friends är vänskap och samarbete mycket viktigt. Med deras tradition i bagaget så blickar bryggeriet alltid framåt och tycker om att skapa något nytt – även utanför ölvärlden. Vi fick prova massa spännande produkter så som black IPA, dubbel-IPA, torrhumlad helles och spännande fatlagrade versioner av bocköl. Jag håller tummarna för att dessa spännande produkter kan komma till Sverige.

 

Bayreuther Bierbrauerei AG

Bryggeriet som satsar på underjästa ölspecialiteter, som AKTIEN Zwick’l Kellerbier eller AKTIEN Landbier. Landbier är en mörk, kryddig dunkel. En stil som uppskattas i Franken och perfekt med deras husmanskost. Jag drack den till en grisaxel och den satt som en smäck. Kanske min favorit bland alla deras olika öl. AKTIEN Zwick’l Kellerbier är bryggeriets klassiker: en naturlig, grumlig och ofiltrerad ölspecialitet. Jag tyckte den var farligt god. En välgjord kellerbier. 

Bayreuther Brauhaus

Det traditionella varumärket Bayreuther Brauhaus är ett levande bayerskt bryggeri som satsar på en lättdruckna eleganta stilen helles. Det är den vanligaste stilen i Franken. Deras Hell är bryggeriets ursprungliga märke och har stått för traditionell bayersk bryggning i över 150 år.

Edelhopfen

Hann aldrig prova den men Edelhopfen är en lågkaloripilsner som ska vara extra torr och krispig. 

Bayreuther Hell

Bayreuther Hell 4,9% är en Bavarian Helles och är krispig, fräsch och mycket välbalanserad. Ölet som är ett helmaltsöl är ljust gyllene gul, Hallertau humlen och den ljusa kormalten gör denna ölstil komplex att brygga för att få fram den knivskarpa renheten, klarheten och balansen. 

ÖL, LJUS LAGER, DORTMUNDER OCH HELLES

Tillverkad i Tyskland’, Flaska 500 ml, 4,9 %, Nr 1075, 20:90

Maltig smak med inslag av ljust bröd, honung, apelsin och örter. Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck, till vegetariskt eller till rätter av fisk eller skaldjur.

Till Systembolaget

Omdöme

Färg: Ljust gul med vitt vackert skum. 

Doft: En snygg maltighet med en lätt humlighet på toppen. Krispig, lättdrucken och rena smaker. 

Smak: Snygg i sin smak och klassiskt tysk. Fin maltighet med en lätt beska som får en att vilja dricka mer. 

Omdöme: Underbar. Riktigt snygg och lysande matöl till bland annat klassiska tyska rätter. Svår stil att brygga och den är riktigt välgjord. 

Betyg (1-6); 5

Helles 

Stilen härstammar från München och påminner mycket om dortmunder, men är ofta ännu ljusare i färgen och med en något lägre beska. Helles betyder ljus och bryggdes första gången 21 mars 1894 på Spatenbryggeriet i München. En otroligt svår stil att brygga då man inte kan dölja några felsmaker. Det ska vara låg beska och med en låg beska så blir maltigheten ännu viktigare. Ölen måste ha rena och snygga smaker av malten. För att beskriva helles så måste man beskriva dortmunder som är den vanligaste stilen bland ljus lager i Sverige. Vissa kan beskriva helles som en lite tråkig ölstil då det är så lite av allt, men det är just elegansen och styrkan med helles. Låg beska, låg alkohol och superenkel att dricka. När det är bra så är det helt briljant. Jämfört med den svenska stora stark så är helles svagare och lägre beska. 

Dortmunder

Ölstilen dortmunder härstammar, som namnet antyder, från staden Dortmund i västra Tyskland. Stilen kom till någon gång under 1800-talet då järn- och kolindustrin dominerade Ruhrområdet. Arbetet i gruvorna och järnindustrin var både varmt och uttröttande, och bryggerierna såg en möjlighet att skapa en passande dryck för dessa hårt arbetande män att svalka sig med. Man bryggde ett öl som var gyllene i färgen, med stor maltarom och en rejäl beska. Stilen blev populär och är förebild för dagens svenska stora stark.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Belgoholic och en pilsnerboi. Reser ofta runt i världen och dricker god öl! Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu