Amsterdam

Amsterdam i November

by | dec 28, 2023 | 1 comment

Jämtlands-IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

Hallå där ute i vintermörkret, hur har ni det?
November och december är mina absolut snabbaste och långsammaste månader, det känns alltid som att tiden både springer förbi och står alldeles still. Det peakar verkligen i aktivitetslistan både på jobbet och i det privata. Det ska handlas julklappar, jul-minglas och så ska man ha tid att pusta ut, vila och njuuuuuta.

 

Gebrouwen door Vrouwen

Men nog om det! Jag ville egentligen bara bortförklara varför jag sätter mig och skriver ett inlägg om min resa till Amsterdam i november så här långt efteråt.
Jag har förmånen att ibland få resa i min roll på jobbet, men självklart passar jag ju på att göra mina resor till ölresor när jag får checka ut från kontoret och utforska lite. Jag och mina kollegor hade några riktigt härliga dagar tillsammans och trots att vädret inte riktigt var vad vi hade önskat så hade jag med lite god framförhållning tagit fram några platser att besöka för att få ett gäng härliga ölupplevelser!

Gebrouwen door Vrouwen
Eftersom jag är den enda av mina kollegor som utgår från Stockholm landade jag några timmar tidigare än de andra och passade på att ta mig en liten bit längre ut från stadskärnan till ett bryggeri jag hade blivit väldigt nyfiken på när jag förberedde listan med ölplatser att upptäcka. Bryggeriet heter Gebrouwen door Vrouwen, vilket på svenska översätts (kanske lite slarvigt) till Bryggt av Kvinnor. Jag tycker alltid att det är roligt att prova på lokalt producerat öl, och lite extra roligt att få stötta ett bryggeri som är grundat och drivs av enbart kvinnor. Precis som för många andra bryggare började systrarna bakom Gebrouwen door Vrouwen med nyfikenhet och en kastrull i ett kök under 2013. I köket hemma experimenteras det fortfarande, bara den bästa ölen hemifrån kommer vidare till deras bryggeri/taproom i Amsterdam. När jag tar mig friheten att beskriva vilken typ av öl de producerar så vill jag säga att de brygger traditionella stilar med en modern twist. Jag passade på att prova tre olika öl när jag var där och så här tycker jag om dem:

Bloesem Blond (6,2%)
Det här är bryggeriets bäst säljande öl och står för ungefär 50% av intäkterna. På doften är den fruktig och sötsyrlig, jag känner tydlig framtoning av flädern. Smaken startar i en lätt syrlighet i kombinationen med en flädersmak. Flädern tar inte över, utan tonar in i en klassisk blond med lätt och välbalanserad beska. Smakerna gifter sig bättre och bättre ju längre ner i glaset jag kommer och jag förstår verkligen varför den står för hälften av intäkterna. Otroligt god!

Pomme Saison (5,0%)
Saisonen doftar lätt av halm och vete, man känner också en fräschör från äpple- och päronjuicen. Ölet har en fyllig munkänsla och smak, men jag kan sakna den funkigheten jag oftast vill ha i min Saison. Jag känner tydligt av vete och det finns en lätt syra. Trots att det är en perfekt öl som en lättdrucken törstsläckare så hade jag velat ha lite mer tryck i smakerna, framför allt hade frukten gärna fått ta mer plats.

Gin Weizen (6,0%)
Doftar lite sött i kombination av vete och en hint av kryddighet. Ölet har en len munkänsla och smaken är verkligen primärt veteöl, med en lätt syra. Det finns en kryddighet som dröjer sig kvar på tungan, men precis som i Pomme Saison hade de gärna fått panga på mer i smaken, jag förväntade mig en större enbärskick i en Gin Weizen.

Blossem Blond

Gebrouwen door Vrouwen är verkligen ett bryggeri och en bar jag varmt kan rekommendera om du har vägarna förbi. Det går också att köpa med öl direkt från bryggeriet, jag som föredrar att resa lätt hade inte särskilt mycket plats kvar i resväskan från början, men jag passade ändå på att köpa med en Wit bryggd med tång till mig själv och en mango NEIPA till min number one haze girl (Matilda).
Det fanns så otroligt många ställen jag ville besöka under min resa och jag har en maps-lista med 26 olika platser, men jag hann såklart inte ta mig överallt eftersom jag var tvungen att arbeta lite. En av kvällarna var också på förhand planerad av mina Nederländska kollegor där vi var på en Pannenkoekenboot, en kanaltur där vi åt pannkakssbuffé (!!). Några av de ställena jag hann besöka kan du läsa lite mer om nedan och har du vägarna förbi tycker jag absolut att du ska försöka pricka in åtminstone något av dem, alla hade sin egen grej som gjorde att det blev en härlig upplevelse.

Craft & Draft
Ligger i närheten av Gebrouwen door Vrouwen och jag hann ta ett par smakprover innan jag kände mig redo att åka och checka in på hotellet. Craft & Draft har runt 40 tappkranar, ett väldigt internationellt utbud och möjlighet att köpa med vissa flaskor och burkar hem. Jag tycker egentligen att det är roligast att prova lokalt när jag är på resande fot, när jag var där hade de som tur var några lokala öl jag kunde få prova. En förvånande favorit här var Fully Baked, en imperial sour med pumpa. Jaja, pumpatrenden säger ni. Men det var inte pumpan som fick mig på fall, utan det var absolut att den smakade glögg!

Bierfabrik
På Bierfabrik hade jag med ett stort gäng kollegor och vi fick klämma oss ner vid ett litet, litet bord där kranarna var installerade direkt på borden. Det var en mätare som höll koll på hur mycket vi drack och jag fick hålla lite hälla-öl-skola med mina kollegor och berätta en hel del om de tankarna som vi kunde se ovanför baren och ute i lokalen. Vid bordet hade vi en Pilsner och en IPA, båda bryggda i lokalen. Ölet kanske inte var den största upplevelsen i sig, men det var en otroligt härlig lokal och det är ju alltid kul att få servera sin egen öl!

Het Lagerhuys
Jag förstår inte riktigt själv varför jag så kraftigt går igång på många tappkranar då jag alltid har svårt att välja, men det gör jag. Det här stället har inte mindre än 51 kranar påkopplade och ett väldigt bra och blandat utbud. Jag fick dricka en potentiell ny favorit, Abbaye de Saint Bon, en sour quad på 11% från BFM.

Cafe Gollem Raamsteg
Det här är Amsterdams äldsta craft beer bar, som öppnade 1974. Det kändes definitivt som ett ställe för stammisar, det var ganska många förvånade blickar när vi var tio personer som dundrade in i den lilla lokalen. Det var dekorerat med flaskor och burkar överallt och i baren fanns en man som kunde ge bättre rekommendationer än bartendern. Han kändes som en självklar del av inredningen och kunde tipsa om vilken öl jag inte fick missa när jag var där.
Trots att jag ändå var tvungen att jobba en hel del under resan var det otroligt kul att få komma iväg och uppleva lite nya ölställen, jag längtar redan tillbaka för att få fortsätta bocka av fler ställen på min lista. Visste ni att man kan dricka öl både i gamla kloster och under en väderkvarn? Det vill jag göra nästa gång!

Bierfabrik

Cafe Gollem Raamsteg

Kees Porter

Het Lagerhuys

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Lina Eriksson

Ölentusiast och halvny hembryggare. På ständig jakt efter det perfekta ölet och älskar att guida nyölisar och ölvägrare in i vår underbara värld. På instagram blandar jag öl med alla andra hobbies, men kom in och säg hej på llinaee!

Kommentarer

1 Comment

  1. Tomas

    Hej

    Hur kunde ni missa Butchers tears i Amsterdam? En svenska ägare med lång erfarenhet inom bryggerinäringen.

    Reply

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu