Va ? Vad har han nu gjort?
Detta är kanske era första tankar när ni läser rubriken och det är fullt förståligt att ni gör. Vad jag gjort är en Älg-gryta med Älgstek i ’stavar’ och långkokad i Stout. Ja jag vet att Stroganoff ska innehålla smetana och senap traditionellt sätt och att den är uppkallad efter någon Greve Stroganov i Ryssland, men lite kul måste jag väl få ha 😉
Älg Stoutnov
- 1 Älgstek ca 1.5 kilo
- 3 gula lökar
- 2 vitlöksklyftor
- 1-2 lagerblad
- 2-3 matskedar kinesisk soya
- 2,5 dl grädde eller liknande att reda av med
- salt + peppar
- 1 Flaska Stout – tex Fullers Past Masters Double Stout
- lite olja till stekningen
Gör så här :
-
Skär steken i stavar och bryn den snabbt i kastrullen i olja. Salta och peppra
- Tillsätt de 3 lökarna som skalats och delats i 4 delar + krossa de 2 vitlöksklyftorna och släng i dem + lagerbladen och soyan
- Häll i flaskan med öl och kokaupp.

- Låt sedan sjuda i 2-2,5 timmar under lock
- Kontrollera att köttet ’faller isär’ när man drar i en bit tillsätt i så fall 2,5 dl grädde/liknande
- Servera med ris eller kokt potatis
- Njut !












0 kommentarer