Ale i belgisk stil – Abt och Kvadrupel

av | dec 7, 2020 | 0 Kommentarer

Abt och kvadrupel

Abt och kvadrupel är alkoholstarka med sötma

Abt och kvadrupel är de alkoholstarkaste av de belgiska klosterölen och ibland sett som bryggeriernas flaggskepp. Dessa kan även gå under namn som grand réserve eller grand cru. Benämningen kvadrupel kom till som en vidareutveckling på de gamla begreppen dubbel och trippel och skulle således symbolisera en stigande ökning i alkoholhalt, men även i smakrikedom.

Abt är oftast mörkbrun i färgen och har en stor fruktig smak som kompletteras med inslag av choklad, torkad frukt och mörka maltaromer. Kvadrupel är ofta ljusare brun i färgen, vinös (viss syrlighet och eldighet) och med fruktiga aromer. Ölet är blygsamt humlat och har ofta en betydande restsötma som förstärker den fylliga kroppen. Alkoholhalten understiger sällan 10 %.

 

<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Brekeriet King's Goblet

Mauro: 
Brekeriet, King’s Goblet, Nr 31293, 13%.
En favorit just nu. En otroligt bra svensk quadrupel. Släpptes nyligen och jag köpte ett gäng för att dricka och lagra. Djup, söt och rund smak som sitter kvar länge. Jag räknade med att Jonas F och Jonas H skulle välja Staffe Hendrick och ville visa på hur bra Quadruplar som det finns i Sverige. Även Eskilstuna gör en riktigt bra Quadrupel. Men just Brekeriets nya är något utöver det vanliga. Härlig belgisk känsla.

Straffe Hendriks Quadrupel

Jonas F: 
Straffe Hendrick Quadrupel, 10%,
En fantastisk belgare med mycket malt i doften och en stor munkänsla. 

Straffe Hendriks Quadrupel

Jonas H : 
Straffe Hendrik Quadrupel, 10%
Den här stötte jag på första gången under en festival i Bryssel för många år sedan och kände att detta Bryggeri måste jag besöka. Har varit där och det är ett av de bättre bryggerivisningarna jag varit på. Otroligt proffsigt och trevligt. Ölen är en helt fantastisk Quad som når en extra nivå om man hittar den på fat. Den är fantastisk trevlig med choklad. Släpps igen på Systembolaget i morron 8 December

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse. Numera dricker han mest öl, håller ölprovningar, dömer i öltävlingar i Europa och bloggar så mycket han hinner.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

SYRLIG ÖL Gueuze

SYRLIG ÖL Gueuze

Gueuze Gueuze är blandning av ung och lagrad lambic Gueuze (eller geuze) är en blandning av lagrad och ung lambic. Lambic är en spontanjäst öl som...

SYRLIG ÖL Faro

SYRLIG ÖL Faro

Faro Faro har tillsats av socker Faro är en mycket ovanlig ölstil. I Bryssel och i närliggande Pajottenland kan man fortfarande hitta den på...

Pilsner.nu