ALE BRITTISK-AMERIKANSK Old ale

av | dec 17, 2020 | 0 Kommentarer

Old ale lagrades förr i trätunnor

Old ale är en ölstil som fått sitt namn av att den serverades efter en tids lagring, till skillnad från mild ale som serverades färsk. Under lagringen i trätunnor fick ölen ofta en syrlig smak eftersom bland annat mjölksyrebakterier och jästen brettanomyces fanns i tunnorna.

Från början var det vanligt folk som investerade i ung öl för att kunna sälja dyrare lagrad öl. Efter ett tag insåg bryggerierna själva att de kunde lagra ölen. Ibland blandades lagrad och färsk öl för att hitta en bra balans på syran.

Dagens old ale lagras på flaska eller ståltank och saknar därmed ofta dåtidens syrliga smak. Old ale är mörkbrun i färgen och har rostad, fruktig och maltig smak. Den är oftast alkoholstark och vinös i karaktären, ibland med syrliga toner.

<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Mauro:
Nils Oscar, Vinjak Barrel Old Ale, 80047, 8,2 %.
Finns inga old ale i fasta sortimentet men den här går att beställa. Enligt mig så är den briljant. Blir alltid löjligt lycklig när någon krog har den. Det är någonting med rundheten och att den räcker länge som gör mig lycklig. Går utmärkt att lagra. Jag försöker dricka den årligen för att påminnas om hur gott det kan vara med Old Ale. För mig smakar detta Storbritannien.

Jonas F: 
Great Divide, Hibernation Ale, 11332, 8,7.
Säsongssortimentet, men har blivit en favorit för många, inklusive mig. Värmande i vintermörkret, massor av smak och tål lagring relativt bra.

 

Jonas H :
Great Divide, Hibernation Ale, 11332, 8,7.
Det är en riktigt bra öl som vart med ett tag i Sverige nu och den lagrar sig ypperligt att lagra. Passa på nu medans den finns i jultider

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse. Numera dricker han mest öl, håller ölprovningar, dömer i öltävlingar i Europa och bloggar så mycket han hinner.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

SYRLIG ÖL Gueuze

SYRLIG ÖL Gueuze

Gueuze Gueuze är blandning av ung och lagrad lambic Gueuze (eller geuze) är en blandning av lagrad och ung lambic. Lambic är en spontanjäst öl som...

SYRLIG ÖL Faro

SYRLIG ÖL Faro

Faro Faro har tillsats av socker Faro är en mycket ovanlig ölstil. I Bryssel och i närliggande Pajottenland kan man fortfarande hitta den på...

Pilsner.nu