ALE BRITTISK-AMERIKANSK – Extra special bitter

av | dec 11, 2020 | 0 Kommentarer

Extra special bitter

Extra special bitter är en av tre bitterstilar

Historien om engelsk bitter börjar i mitten på 1600-talet då koks började framställas. Innan dess hade all rostning av malt skett med hjälp av halm, torv eller trä vilket gav malten en rökig arom. Nu kunde bryggarna kontrollera värmen och därmed få en lättare och ljusare malt. Detta i sin tur gjorde att det var möjligt att brygga en ljusare ale med mer maltsmak än tidigare. Ölet var även beskare än dåtidens mest druckna öl – mild, och smeknamnet på det nya ölet kom omgående – bitter.
 
Smaken på en typisk extra special bitter är maltig med tydligt rostade aromer av exempelvis kaffe, chokladkola och mörkt bröd. En viss fruktighet och smöraromer från jäsningen kan märkas. De traditionella engelska humlesorterna ger doft som påminner om kåda och tallbarr.
 
I dag räknar ölvärlden med tre olika stilar av bitter ale där extra special bitter är den mest alkoholstarka, men inte nödvändigtvis den mest beska. De andra två stilarna är bitter, som har max 4 % alkohol och best bitter, som ligger runt 4,5 %

<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Ängöl Ljuva Livets

Mauro: 
Ängöl, Ljuva Livets, 31578, 5,8 %.
Den här gillar jag skarpt. En snygg extra special bitter som balanserar sötman och beskan på helt rätt sätt. Håller med Jonas F om Fullers ESB men jag tycker att det finns bra utmanare till platsen på tronen. Och den här tycker jag är nära. Fullers ESB har något nostalgiskt över sig. Men det känns som den börjar bli lite tråkig trots att den är en klassiker som uppskattas av många.

Fullers ESB

Jonas F: 
Fullers ESB, 11405, 5,9%.
Med risk för att framstå som en obotlig nostalgiker, det här är nog den första och enda ESB för mig. Det är en öl med alla rätt, lagom stor munkänsla, lagom beska, hinkabel och jämrans god.

Nääs Eko Ale

Jonas H :
Nääs Eko Ale nr 1545 5,0 %
Första gången jag provade den här så blev jag positivt överraskad och har återkommit till den flera gånger. Tycker det är en rikrigt bra svensk produkt i denna klass som väl står upp mot Fullers ESB. Har ni inte provat så gör det 

 

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse. Numera dricker han mest öl, håller ölprovningar, dömer i öltävlingar i Europa och bloggar så mycket han hinner.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

SYRLIG ÖL Gueuze

SYRLIG ÖL Gueuze

Gueuze Gueuze är blandning av ung och lagrad lambic Gueuze (eller geuze) är en blandning av lagrad och ung lambic. Lambic är en spontanjäst öl som...

SYRLIG ÖL Faro

SYRLIG ÖL Faro

Faro Faro har tillsats av socker Faro är en mycket ovanlig ölstil. I Bryssel och i närliggande Pajottenland kan man fortfarande hitta den på...

Pilsner.nu