Humle och malt

ALE BRITTISK-AMERIKANSK – Extra special bitter

av | dec 11, 2020 | 0 Kommentarer

abbaye-annons-2022

Extra special bitter

Extra special bitter är en av tre bitterstilar

Historien om engelsk bitter börjar i mitten på 1600-talet då koks började framställas. Innan dess hade all rostning av malt skett med hjälp av halm, torv eller trä vilket gav malten en rökig arom. Nu kunde bryggarna kontrollera värmen och därmed få en lättare och ljusare malt. Detta i sin tur gjorde att det var möjligt att brygga en ljusare ale med mer maltsmak än tidigare. Ölet var även beskare än dåtidens mest druckna öl – mild, och smeknamnet på det nya ölet kom omgående – bitter.
 
Smaken på en typisk extra special bitter är maltig med tydligt rostade aromer av exempelvis kaffe, chokladkola och mörkt bröd. En viss fruktighet och smöraromer från jäsningen kan märkas. De traditionella engelska humlesorterna ger doft som påminner om kåda och tallbarr.
 
I dag räknar ölvärlden med tre olika stilar av bitter ale där extra special bitter är den mest alkoholstarka, men inte nödvändigtvis den mest beska. De andra två stilarna är bitter, som har max 4 % alkohol och best bitter, som ligger runt 4,5 %

<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Ängöl Ljuva Livets

Mauro: 
Ängöl, Ljuva Livets, 31578, 5,8 %.
Den här gillar jag skarpt. En snygg extra special bitter som balanserar sötman och beskan på helt rätt sätt. Håller med Jonas F om Fullers ESB men jag tycker att det finns bra utmanare till platsen på tronen. Och den här tycker jag är nära. Fullers ESB har något nostalgiskt över sig. Men det känns som den börjar bli lite tråkig trots att den är en klassiker som uppskattas av många.

Fullers ESB

Jonas F: 
Fullers ESB, 11405, 5,9%.
Med risk för att framstå som en obotlig nostalgiker, det här är nog den första och enda ESB för mig. Det är en öl med alla rätt, lagom stor munkänsla, lagom beska, hinkabel och jämrans god.

Nääs Eko Ale

Jonas H :
Nääs Eko Ale nr 1545 5,0 %
Första gången jag provade den här så blev jag positivt överraskad och har återkommit till den flera gånger. Tycker det är en rikrigt bra svensk produkt i denna klass som väl står upp mot Fullers ESB. Har ni inte provat så gör det 

 

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Vi har upptäckt en annonsblockerare

Vi ser att du har en annonsblockerare installerad. Var snäll att avaktivera den på vår sida

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu