Barley wine
Barley wine är ofta årgångsmärkt och lämpligt för lagring
Barley wine är ofta det alkoholstarkaste, fylligaste och mest prestigefulla ölet ett bryggeri tillverkar. Stilen uppstod på 1800-talet när engelska bryggerier ville marknadsföra sina starkaste öl till vindrickare, men då stod det oftast strong ale på flasketiketterna. Barley wine blev allt vanligare som begrepp, och enligt vissa källor dök barley wine upp på en etikett för första gången 1903.
I dag delas barley wine in i den engelska traditionella stilen och den moderna amerikanska. Engelskt barley wine är fylligt, sött, fruktigt och ibland eldigt på grund av en hög alkoholhalt. Beskan är måttlig till tydlig och balanseras av en tydlig maltig smak.
Den amerikanska stilen är också fyllig och alkoholstark, men med tydligare humlekaraktär. Beskan är ofta mycket hög. För att uppnå den höga alkoholhalten behövs en mycket stark vört som kokas länge för att uppnå den fyllighet som eftersträvas. Barley wine är ofta årgångsmärkt och lämpar sig utmärkt för lagring.
<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>
Mauro:
Eskilstuna Ölkultur, Barley Wine, 35107, 9 %.
Alla deras årgångar har varit briljanta och just nu finns 2019 ute. Perfekt att dricka direkt, men lagras också mycket väl. Ibland så kan barley wine vara lite för sött första året men brukar behöva några år för att jämna ut smakerna. Inte den här. Briljant första dagen och blir ständigt bättre av att lagras. Barley wine är en stil som jag köper mycket utav men kanske inte dricker lite mycket. Flaskorna jag köper nu låter jag ofta vänta ca 5 år innan jag dricker. Vissa ännu längre.
Jonas H :
PORT BREWING & THE LOST ABBEY – Don’t Drink Barley Wine 11446 10,5 %
Alltså den här släpptes på det tillfälliga sortimentet den 17 November och passa på. En av de bättre jag druckit på mycket länge måste jag säga. Ja kostar lite men den är värd var enda krona. Skynda fynda nu innan den tar slut. Lysande till nötterna på julbordet också
Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.
Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare.
Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu
0 kommentarer