
Danmarks mest öppna bryggeri har äntligen lanserats i Sverige. På senare tid har jag hållit ett öga på ÅBEN och blev överlycklig när jag fick höra att de har lanserats för försäljning till restauranger och barer i Sverige. Förhoppningsvis så kommer vi att se lanseringar på Systembolaget inom kort. Jag har provat några av bryggeriets öl genom Mikkellers prenumerationslådor. Av det jag har testat har jag alltid blivit imponerad och bryggeriet har seglat upp som mitt nya favoritbryggeri i Danmark. Missa inte ÅBEN om du ser deras karaktäristiska flaskor/burkar.
Samtal med en av ÅBENs grundare
Jag fick möjligheten att samtala med grundare Philip Hulgaard och vi hade ett långt samtal där vi bland annat debatterade nästa öltrend. Philip har en otroligt ödmjuk och härlig inställning till öl och att dela med sig av deras erfarenheter. Trots sin bakgrund som ekonom så blev han otroligt väl insläppt i den danska ölscenen och fick hjälp av andra bryggerier för att starta igång.
ÅBEN idag
Det nuvarande bryggeriet ligger i Kolding där allt började. Under åren har den successivt utvecklats och har genomgått många förbättringar för att möta en växande efterfrågan. Idag kan bryggeriet producera cirka 150 000 liter öl per år.
ÅBENs vision
Delade erfarenheter: Kärnan i ÅBEN existens är att föra samman människor genom inspirerande och berikande upplevelser.
Medveten produktion: Att tillämpa ett cirkulärt tänkande och vara uppmärksam på de spår vi lämnar på miljön är grundläggande för ÅBEN.
Experimenterande: För ÅBEN är experimenterande ett sätt att hålla sig progressiv. Det är en del av vårt DNA att kontinuerligt experimentera med ett brett utbud av lokala ingredienser.
Historien bakom ÅBEN
ÅBEN grundades 2017 av barndomsvännerna Philip Hulgaard och Johannes Karstoft. Genom att göra Philips barndomsgård i Kolding till ett bryggeri började det som en hobby bredvid vännernas heltidsjobb, men har sedan blivit en passion och livsstil. Idag drivs bryggeriet helt och hållet av Philip. Efter öppnandet av bryggeriet den 9 juni 2017 har det gått snabbt. ÅBEN utsågs till Årets bryggeri 2019 i Danmark och har sedan tagit över en ölbar i Roskilde, öppnat en ÅBEN-ölbar i Aarhus och lanserat en Summer Pop Up i hjärtat av Köpenhamn.
Danmarks mest öppna bryggeri
Namnet ÅBEN härrör från den danska frasen ‘att vara öppen’. Både namnet och designen härstammar från visionen att vara öppen, som symboliserar den öppenhet som grundarna upplevde fanns i branschen när de som nybörjare påbörjade sin bryggarkarriär. Öppenheten går som ett mantra för ÅBEN och det är grundläggande för bryggeriets all verksamhet; i allt från att vara öppen om med bryggningsprocessen och ölen man producerar till en öppenhet för kreativa partnerskap och nya sätt att sammanföra människor genom öl.



2022 – det stora året för ÅBEN
År 2022 öppnar ÅBEN dörrarna till ett nytt ställe i hjärtat av Köpenhamns köttpackningsdistrikt (Kødbyen) där man har kombinerat ett bryggeri, en bar och en restaurang. Lokalen ligger i de historiska byggnaderna i Slagtehusgade där du verkligen kommer att omfamnas av bryggningsvärlden på mer än ett plan. Som gäst kommer du att äta mellan och under stora ölkärl samtidigt som du har full synlighet över köket och bryggeriet.
Sortimentet
ÅBEN skickade mig några provsmakningar för att visa på bryggeriets bredd och allt kul de gör. Jag har inte hunnit prova allt men nedan hittar ni ölen beskriven. Beskrivningarna kommer från ÅBEN och jag ville inte översätta dessa då texten var så välskrivna och poetisk.
Missa inte att kika på ÅBENs ölarkiv där det finns härliga beskrivningar om all deras öl




Stolen Sea Buckthorns – Feb 1 (Berliner Weisse)
Stolen Sea Buckthorns is part of our Stolen Fruit series, which consists of soured wheat beers with added fruit.
In this one we added loads of sea buckthorn, to bring some more flavour and sourness to the beer. Just as the other Stolen Fruit beers, it is a refreshing and light beer – perfect for any warm and festive night, kicking in at 5.4%.
Cloudless – Feb 26 (IPA)
Cloudless is only our second West Coast IPA. It is super crisp and has a beautiful, clear colour. Expect lot of hop bitterness and a refreshing experience. It kicks in at 7.1%.
Mirroring – Jun 15 (NEIPA)
Mirroring is part of the reflection series of NEIPA’s. All of the beers in the series are based on the same malt profile but vary in hops. We also used a new yeast strain that enhances esters production and it is fermented at a slightly higher temperature. All of which gives more body and more of that exotic fruit aroma and taste. Mirroring is made with Citra, HBC 692, Amarillo and Cryo Amarillo. It kicks in at 6.5%.
Every vision we perceive is a reflection of light of some surface. Some light we can detect – some we can’t – and it is a language we use to describe everything around us. To talk about light is to understand the way of life and to do that we need proper words.
Stolen Red Berries – Apr 18 (Berliner Weisse)
Stolen Red Berries is with its dark red colour and pink foam a characteristic beer. It is not your typical sour, and it has become somewhat of a signature beer for ÅBEN. Stolen Red Berries kicked off our Stolen series, which consists of soured wheat beers with added fruit.
In this one we added all of our favourite red berries: raspberry, blackcurrant, redcurrant, black cherries and blackberry, so the beer consists of 16% natural fruits (with nothing added to them) in total by weight. It hits 5.4% and is a refreshing beer for the warm and festive nights.
Occulation BA. w. Basil Hayden’s Bourbon Whiskey – Feb 23 (Imperial Stout)
Our Occulation series all derive from a brew of Imperial stout which we did back in 2019. Since then we barrel aged half of that brew into 4 different oak barrels. This one was barrel aged in an old barrel where there used to be Basil Hayden’s bourbon whiskey, which provides the beer with a very special aroma.
Occulation has been barrel aged for 274 days across 9 month and hits 10.5%. (Saknas bild)
Occulation BA. w. Maker’s Mark Bourbon Whiskey – Feb 25 (Imperial Stout)
Our Occulation series all derive from a brew of Imperial stout which we did back in 2019. Since then we barrel aged half of that brew into 4 different oak barrels. This one was barrel aged in an old barrel where there used to be Maker’s Mark Bourbon Whiskey, which provides the beer with a very special aroma.
Occulation has been barrel aged for 274 days across 9 month and hits 10.5%. (Saknas bild)
Importör
Det är importören Premiumbeer AB som tagit in bryggeriet.
0 kommentarer