15 år i ölets tjänst – Jubileumsvecka 2023

by | nov 27, 2023 | 0 comments

Jämtlands-IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

Vi har ju firat vårt 15 års jubileum under en vecka med tre olika tillställningar för er som följer oss. Veckan började med en provning av lagrade saker, den andra var på Akkurat med saker från deras källare samt födelsedagspresenter från lite importörer och den sista var på lördagen med en lunch för 31 personer med öl och mat med presenter från bryggerier och importörer. Efter lunchen dök det upp lite törstiga bekantar från dryckesmarknaden, och drack lite öl med oss. Jag ska sammanfatta provningarna här för många har hört av sig och undrat vad det var de drack som var så bra. 

Källarprovning på DomCraft i Uppsala

Här tömdes lite förråd på halvgamla saker som totalt 13 personer var med och provade igenom. Fokus var här hur öl mår efter att man lagrat den ett antal år. Möjligheten för folk att prova öl som är svår att få tag på olagrad eller lagrad.

Det som provades var :

Öl nr 1 – La Trappe Quadrupple 75 cl flaska ca 2019
Trevlig och rund. mycket balansrad i smaken
Öl nr 2 – Westvleteren XII 2012
Min var förvånande nog helt förstörd. Sur och helt platt i allt. Många andra klagade på metalliska platta smaker. Trist
Öl nr 3 – Gulden Draak lagrad på Calvadosfat 2018
Helt fantastiska smaker av äppelsprit som gjorde den rund och vacker  <– Bäst av alla tyckte folk
Öl nr 4 – Brooklyn Brewery Black Chocolate Stout 2010
Klarat sig extremt bra. Fantastiska dofter och smaker dock var den lilla chokladsmak som fanns kvar av det bittra slaget
Öl nr 5 – Belle-Vue Gueuze Lambic 1985 eller 1986
Hade ’förvandlats’ till ett att vara otroligt nära ett vitt dessertvin. Häftigt tyckte många
Öl nr 6 – Lambiek Fabriek Brett-Elle Oude Geuze 2018
Första tappningen av denna med runde etikett. Klarat sig bra och hade en fantastisk rund smak men med massor av klassiska toner
Öl nr 7 – Straffe Hendrik Wild 2018
Hård i sin beska och surhet. Inte min favorit dessvärre men otroligt rolig att smaka

Belgoprovning på Akkurat i Stockholm

Onsdagen den 13 November hade vi blivit inbjudna av CC på Akkurat att hålla en Belgoprovning i deras källare. Det kom drygt 20 personer som fick prova ett stort antal produkter. Galatea och Spivi var även sponsorer på en del produkter så det slutade med att det inte blev mindre än 12 produkter vi provade. De två timmarna som var planerade drogs snabbt ut till nästan tre innan jag och CC tystnade 😉

Öl nr 1: Brugs Tarwebier, Blanche de Bruges, witbier 5,5%
 
Öl nr 2: Big Chouffe Magnum, Belgo Blond, 8%
 
Öl nr 3: Gouden Carolus Botanik, belgian blond 8,5 – Fat
 
Öl nr 4: St Bernardu, prior 8, Belgo Dubbel, 7%
 
Öl nr 5: Westmalle triple – 3 liter magnum
 
Öl nr 6: Gouden Carolus Tripel – Fat
 
Öl nr 7: Brouwerij Kestemont, Blauwe Bes, lambic med blåbär 5,5%
 
Öl nr 8: 3 Fonteinen Oude Kriek -17, Fruktlambic, 6%
 
Öl nr 9: Lambiek Fabriek Brett-Elle -22, Gueuze, 6,3%
 
Öl nr 10: Hansens Oude Gueuze -05, 6%
 
Öl nr 11: Straffe Hendrik Heritage -22, BA Quadruple, 11%
 
Öl nr 12: Lost Abbey, Framboise de Amorosa, wild ale, 7,8%

Man kan sammanfatta provningen med att det var otroligt hög nivå och kvalitet på produkterna. Det som var en riktigt bra sak var den 3 liters flaska med Westmalle Trippel som var en privat present från AndrewGalatea. Den var så otroligt bra att håret reser sig på mina armar nu när jag skriver detta. Det var facit på hur en Trippel ska vara ! Hoppas att kunna se den på Systembolagets beställningssortiment (blink blink Andrew 😉 )
Vad var bäst ? tja …. ALLA 

Lunch och mingel på DomCraft i Uppsala

Sista dagen av firandet. Vi har en lunch på Domcraft i Uppsala med mat från deras systerkrog Domtrappkällaren. En trerätters med parning av öl och mat som ska paras på ett lysande sätt och visa hur bra öl är som måltidsdryck genom en riktigt bra trerätters lunch.  Även här hade vi sponsring på vissa drycker från Galatea, Spivi, Wicked Wine, Uppsala Brygghus och Jämtlands Bryggeri. Ett mycket bra val av samarbetsföretag och mat var vald efter de produkter vi hade från dem, eller vice versa.

Vi hade bestämt oss för Toast Skagen till förrätt, Wallenbergare till varmrätt, Svenska ostar till dessert och avslutar med en chokladpralin. Mellan de olika rätterna var det en mellanöl som skulle rensa smakpaletten från den förra smaken och tillföra någon nytt.

 

 

Som startöl när folk kom fick de ett glas med  Hazy Little Thing (Fat) 
Denna valdes eftersom vi ville visa på hur en riktigt bra och balanserad hazy IPA kan vara för folk. 

Toast skagen smaksatt med grönt äpple, pepparrot och Västerbottensost. Till den serverades ett glas med Carolus Tripel från Fat. En mycket bra kombination eftersom Domtrappkällarens toast skagen inte bara är bra i sin fethet (ingen jä**a craim fraiche där inte) utan även lite rivet äpple i. Detta gifte sig på ett magiskt sätt med ölen.
 
Mellanöl 1 – Aprikos Kestemont . En av de nya lambictillverkarna i Belgien som just kommit till Sverige.  Deras Aprikos är en snäll balanserad men riktigt fräsch aprikoslambic som folk uppskattade mycket. Speciellt de som aldrig provat en lambic tidigare.
 
Wallenbergare serverades med potatispuré, gröna ärtor, skirat smör och rårörda lingon. Till denna serverades Älva från Jämtlands Bryggeri. Ölen var vald med högsta omsorg eftersom vi ville ha en lätt men mycket bra kellerbier som skulle gifta sig med det lätta kalvköttet i Wallenbergaren. För de som ville serverades det också IPA pot still snaps från Haanscraft Breuweri. Alla jag pratade med blev överraskade hur man kunde få en öl att fungera så bra och gifta sig med maten utan att bli dominant. Maten och ölen smälte i hop i en mycket trevlig smakupplevelse. 
 
Mellanöl 2 – Tara från Uppsala Brygghus. Tara är en Dry Irish Stout som ör mycket välgjord och balanserad. Detta är ett lysande alternativ för er som vill ha en sådan utan kvävgasmatning utan ren som jag gillar den. Vet att den går riktigt bra på vissa ställen i Stockholm istället för den där stora kända ni vet vars namn börjar på G 😉
 
Svenska Ostar med chutney på plommon, stjärnanis & brandy. Till dessa serverades Gulden Draak såklart. Jag menar jag har varit Ambassadör för Gulden Draak i Sverige i 10 år nu det ska väl sätta sina avtryck lite 😉 Många som aldrig smakat ölen undrade varför eftersom de ansåg att den var bland det godaste de smakat på länge till ost. Problemet med Draken är ju ibland att man kan vad vi som är Ambassadörer brukar kalla för ett ”Drakbett”. Den är så lättdrucken att man förstår inte hur stark den är förrän det är lite för sent. Såg minst en person som om han inte blev biten av den, i alla fall kysste draken på munnen 😉
 

Chokladtryffel. Vi stoppade in en sådan som vi serverade Delirium Black Barrel Aged till. Ett par år gammalt fat som fått ligga till sig lite för att bli lite rundare och snällare för att matcha chokladen. 

 

I samma sekund som sista chokladen passerade munnen började det välla in folk som var inbjudna till ölmingel under några timmar. Allt förflöt mycket trevlig, och folk drack och uppskattade de produkter vi bjöd på som våra sponsorer så snällt ställt upp med.

Jag var helt slut (som i kan se på sista fotot) och åkte hem tidigt för att dagen efter testa positivt för Covid. Hoppas att jag inte smittat någon så att vi kommer att få vårt 15 års jubileum uppkallat till : ”Den stora pilsnerspridningsfesten”

Tack till alla som kom och hoppas ni uppskattade sakerna vi gjorde. Nu kör vi vidare, och om man har fyllt moppe i år så fyller man väl Lätt Motorcykel nästa år 😉

/Jonas H

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri i Uppsala. Jag har tidigare suttit i Stallhagens styrelse ett antal år men numera dricker jag mest öl, åker som öldomare i Europa när det inte är Corona, och bloggar så mycket jag hinner.

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu