Mariestads Ostindien Strong Ale

av | Apr 20, 2016 | Mat & Dryck, Systembolaget | 1 kommentar

Mariestads Ostindien Strong Ale

av | Apr 20, 2016 | Mat & Dryck, Systembolaget

Den 14:e april bjöd Mariestad in till Beermakers Dinner på Östasiatiska Museet i Stockholm för presentation och lansering av Mariestads Ostindien Strong Ale. Detta gjordes som en vandring genom tiden för Ostindiska kompaniet, med mat och dryck som hämtat inspiration från Ostindiefararen, kompaniet och de miljöer man då rört sig i, och hela lanseringen är ännu ett steg i ”Den Stora Smakresan” som Mariestad skapat och använder som bakgrund till de öl i begränsad utgåva som de tar fram.

Mariestads  bryggmästare Richard Bengtsson hade tagit fram och presenterade ölerna under kvällen.

Björn Franzen

Stjärnkocken Björn Frantzén hade komponerat och presenterade rätterna under kvällen.

Upplägget under kvällen var fyra stationer i olika delar av museet där vi fick veta mer om museet, om skeppet Ostindiefararen, och med detta som bakgrund serverades fyra rätter med matchande öl. Den avslutande stationen var under mer middagsliknande former, och där presenterades också huvudnumret, de 1800 flaskor Mariestads Ostindien Strong Ale, som den 2:a maj är tillgängliga för beställning på Systembolaget. (nummer 89822-01, 195:-/flaska)

Vid station ett bjöds på morotsmacaron med ingefära, daikonkrasse och ekologisk anklevercréme, till det en gose-inspirerad saltöl, medan vi fick berättat av  Göte Nilsson Schönberg om den utställning av kinesisk stenålderskeramik som Sverige fick ta del av under 1900-talets början.

Nästa rätt och öl var cajunkryddad kycklingterrin med rostad paprikacréme och bleksellerisallad, till det en fruktig lager, med inspiration från grönt the. Kulturmagen fick sitt lystmäte av den samling porslin vi ställdes inför, där merparten var från ostindiska kompaniet. Vi lärde oss också hur kompaniet lyckades vinna över en del av sina argaste kritiker. Idag skulle det nog falla under mutlagstiftningen… Nya tider, nya seder.

Vi fortsatte därefter till museets bibliotek där station 3 och 4 presenterades, tillsammans med en väldigt inlevelsefull svit bilder och anekdoter från Ostindiefararen, återberättade av ”superkargören Pether Ribbors”.

Station tre var löjromstoast med picklat äpple, dill, brioche, syrad grädde och torkat smör, till det Mariestads Rökig Kustlager. Här får jag erkänna att jag våndades en smula eftersom jag alltid haft svårt för löjrom, men får krypa till korset och erkänna att kombinationen av lätt rökig öl och löjrom var fantastiskt gott.

Sista och avslutande station var hängmörad biff, brynt lökpuré smaksatt med vit soja samt riven tryffel, och till den Mariestads Ostindien Strong Ale. Även detta en bra kombination, där den smakstarka och aningen eldiga ölen samt rätten väl kompletterade varandra.

Helhetsintrycket och ett omdöme om kvällens huvudattraktion? Jovars. Låt mig börja med att berömma de som ordnade eventet, det var bra, med gott tempo, bra underhållning och fantastisk mat och dryck. Att få lika doser mat och ölkultur, varvat med flera stycken svenskasiatisk historia var en upplevelse! Väl genomfört!

Ölerna var väl sammanhållna och det märks att bryggmästaren vet hurdan öl han vill göra, det är en trygghet för de som gillar Mariestad.

Största personliga aha-uplevelsen var kombinationen av rökig kustlager och löjrom, som faktiskt fick mig att omvärdera maträtteni fråga.

Mariestad Ostindien Strong Ale då? Det är en exklusiv öl som görs i en ganska liten serie, vilket borgar för att den dels kommer att vara ganska dyr och inte helt lätt att få tag på.

För de 195 kronor som den kommer att kosta får man i en presentationsbox 75 cl smakrik strong ale med en aning eldig sötma och dröjande toffee.  Med sina 10% är detta en öl som definitivt kommer att ställa krav på den som vill servera den till mat… Styrkan borgar dock för att den kommer kunna klara några års lagring, och där känns det som att den kan bli riktigt spännande när den fått gå ihop sig lite.
Smak och doftmässigt är det en väldigt trevlig öl och ramverket som Mariestad byggt med sin smakresa och öler i begränsad utgåva kring denna resa gör att man invaggas i en mysig känsla av kultur och hantverksmässighet. Flaskor, etiketter och boxar är gjorda för att förstärka den känslan och där lyckas man väl. Det är därför extra viktigt att produkten matchar förväntningarna och med Ostindien Strong Ale menar jag att man gjort just det. Därför tänker jag nöja mig med att gnälla lite stillsamt om prislappen, 195 kronor per box.

Om du är nyfiken på ”Den Stora Smakresan” så hittar du den med tidigare öler och aktuell lansering på Mariestads webbsajt.

 

Jag vill bara tillägga att bilderna i artikeln är från det pressmaterial Mariestad tillhandahöll, ljusförhållandena (och fotoförbudet) på museet gjorde det svårt att ta egna. Varmt tack för att jag fick tillgång till dem.

Liknande Inlägg
Filter by
Post Page
Mat & Dryck Systembolaget Smått och Gott
Sort by

Traquair House Ale – Lucka 15

2015-12-15 23:45:48
jonas-h

0

Fuller’s Old Winter Ale

2015-11-12 07:50:24
jonas-h

0

Old Stock Ale North Coast Brewing

Tre årgångar av Old Stock Ale

2015-01-21 21:48:49
jonas-h

0

264 Shares
Share224
Tweet4
Share35
+1
Pin1
Share
Pilsner.nu