Den stora smakresan – Kolsvart Inlandspilsner

av | Okt 30, 2016 | Mat & Dryck | 0 Kommentarer

Den stora smakresan – Kolsvart Inlandspilsner

av | Okt 30, 2016 | Mat & Dryck

Som en del av er säkert vet så har Mariestads tidigare gjort två olika smakresor, nämligen med kanalbåt på Göta Kanal och med Ostindiefarare längst Sveriges västkust till Hong Kong.  Dessa resor resulterade i två olika nya öl och när nu den tredje smakresan gått på inlandsbanan med ånglok resulterar det i en Kolsvart Inlandspilsner på 4,8 %.

Tanken var att jag skulle varit med på denna resa på tåget men lite saker gjorde att det körde ihop sig så att jag dessvärre bara kunde ta del av materialet som kom efteråt, men man inser att man missade något.

 

 

Richard Bengtsson

Richard Bengtsson och Thomas Sjögren

Med på resan genom det svenska landskapet var ett antal handplockade stjärnkockar från Föreningen Årets Kock som lagade specialrätter anpassade till ölen, bland annat ett recept signerat Thomas Sjögren nämligen Helstekt fjällripa med crème på  jordärtskocka, lakritspicklad fänkål,  friterad grönkål och rostad vitlökssky.

 

 

 

Mariestads Kolsvarta Inlandspilsner kommer att finnas i en specialupplaga på 2000 st. De är på 75 cl styck och har för hand etiketterats och signerats av bryggmästaren.

Den 1 december släpps de på Systembolagets beställningssortiment.

 

Också lite information för de som vill om själva ölen

Utseende: Svart
Doft: Aromatiskt brända toner med inslag av kaffe och lakrits
Smak: En frisk torr smak med maltiga brända toner.

Malt: Pilsnermalt, Münchnermalt, Blackmalt

Humle: Magnum, Perle och Tettnanger
Bryggning Mäskning sker under 155 minuter med ett utdraget infusionsförfarande där en rast hålls på 100 minuter vid 64 grader för att omvandla så mycket stärkelse som möjligt till förjäsbartsocker. Resultatet blir en torr kropp på ölet.
Jäsning och lagring Mariestads Kolsvart Inlandspilsner är en underjäst mörklageröl.

Jäsningsperioden inleds med huvudjäsning som varar i sju dygn vid 13 °C. Därefter sker mognaden i lagertank under fyra veckor vid –1 grad celsius.
Riktvärden Stamvörtstyrka P°: 11
Alkohol vol. %: 4,8
Restsockerhalt vikt %: 2
Färg: 93
Humlebeska EBU: 30
Bryggmästare: Richard Bengtsson

Alla bilder © Spendrups Bryggerier

Liknande Inlägg
Filter by
Post Page
Mat & Dryck
Sort by
72 Shares
Share66
Tweet2
Share3
+1
Pin1
Share
Pilsner.nu